23 octombrie-1 noiembrie 2015

Festivalul Internațional de Film de la Morelia, Mexic (FICM) își derulează a XIII-a ediție din 23 octombrie până pe 1 noiembrie, 2015. Cristina Flutur, reprezentant al juriului la FICM, este actriță de teatru și film. A jucat în piese din repertoriul clasic şi modern, montate de regizori precum Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Silviu Purcărete, Vlad Massaci, Andrij Zholdak. În 2012 a câștigat Premiul Palm d’Or Cannes.

Cristina Flutur_by Catalin Cazacu„Din 700 de filme primite, cei de la FICM au pre-selectat 90 de titluri. Eu am bucuria și onoarea să jurizez secțiunea de lung metraj, Mexican Feature Film, unde sunt finaliste 10 filme cu regizori din diferite state ale Mexicului, cum ar fi  Veracruz, Jalisco, Puebla, Nuevo Leon, Chiapas, Yucatan, Campeche și Mexico City. Dintre colegii de juriu îi amintesc pe Laurent Cantet, regizor francez, care a câștigat Palm d’Or cu „Entre les murs” în 2008; Rasha Salti, programmer pentru Toronto International Film Festival; Wash Westmoreland, al cărui recent film „Still Alice” (2014) i-a adus premiul pentru cea mai bună actriță lui Julianne Moore, sau Lesli Klainberg, director executiv la Film Society of Lincoln Center.” (Cristina Flutur)

FICM a pregătit pentru ediția din 2015 câteva highlight-uri interesante: un program de Mexican Gothic Cinema, un workshop în co-producție cu Sundance Institute, o selecție de filme mexicane scurte online, o prezentare de filme din Critics’ Week de la ediția din 2015 de la Cannes. Ca în fiecare an, festivalul aduce tribut unei figuri artistice importante din statul Michoacan. Anul acesta este rândul celebrului Fernando Mendez, un pionier al filmelor horror mexicane, începând cu anii `40 („Las calaveras del terror” din 1944 sau „Los hermanos Diablo” din 1959).

 

In deschidere, Morelia Film aduce `acasă` filmul lui Guillermo del Toro „Crimson Peak”. Organizatorii spun că secțiunea Mexican Gothic aduce, în onoroarea lui del Toro, primul său film de gen, „Cronos”, din 1993. În ultimii trei ani, FICM a adus în deschidere, ca invitați speciali, regizori mexicani de înalt calibru de la Hollywood: Alfonso Cuaron, câștigător de Oscar pentru „Gravity” în 2014 și Alejandro Gonzalez Inarritu, care a luat un Oscar pentru „Birdman” în 2015.

Sunt și câteva premiere internaționale pe care de-abia aștept să le văd la Morelia în acest an. Printre ele,sunt „The Lobster” de Yorgos Lanthimos (premiul juriului la Cannes), „The Assasin” de Hou Hsiao-Hsien (premiul pentru regie la Cannes), „Mia madre” de Nanni Moretti (premiul juriului ecumenic la festivalul de la Cannes) și „Cemetery of Splendour”, al lui Apichatpong Weerasethakul. Cred că va fi un maraton de filme de foarte bună calitate.” (Cristina Flutur)

The_Shining_poster_by Saul Bass_licensed under Fair use via Wikipedia.jpgAfișul din acest an al FICM a fost creat de Rodrigo Toledo, fiind inspirat de designerul american Saul Bass (printre posterele celebre  ale acestuia din urmă se regăsesc cele pentru filmele The Shining, Vertigo, Anatomy of a Murder, The Man with a Golden Arm).

 

Festivalul de film se desfășoară în mai multe locații din Morelia. Programul integral se poate regăsi aici http://moreliafilmfest.com/en/programacion/

/////

Cristina Flutur este actriţă de teatru și film. Timp de 9 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Sibiu în piese din repertoriul clasic şi modern, montate de regizori precum Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Silviu Purcărete, Vlad Massaci, Andrij Zholdak. În 2012 a câștigat Premiul Palm d’Or pentru Interpretare Feminină la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul Alina din filmul „După dealuri” de Cristian Mungiu. În 2013 a început filmările pentru mini-seria Resistance, unde a jucat în franceză, iar în 2014 a făcut primul său lungmetraj în engleză, fiind între timp invitată ca membră a juriului la festivaluri internaţionale de film.

 

 

Pe Cristina o puteți găsi pe:

https://www.facebook.com/fluturflutur

https://ro.linkedin.com/in/cristinaflutur

 

13t Morelia Film_designed by Rodrigo Toledo_inspiration designer Saul Bass