Richard Demarco și România sa vizuală

La finalul acestei săptămâni, încep în Scoţia „Zilele Culturii Române la Edinburgh”, o săptămână de evenimente românești care evidenţiază, caleidoscopic, diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane. Primul eveniment al acestui program dens, ce se va desfășura în spațiile culturale cele mai frecventate din capitala scoțiană, este dedicat artelor vizuale.

Un adevărat curs esențial de artă românească contemporană, expoziția „Artişti români în colecţia Demarco” pune în lumină o arhivă vizuală extrem de valoroasă, aparținând vizionarului curator britanic Richard Demarco. Expoziția cuprinde lucrările unora dintre cei mai importanți artiști români ai celei de-a doua jumătăți a secolului XX, selectați de însuși marele colecționar: Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bițan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Șetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu şi Peter Jacobi.

Arhiva Demarco include cea mai bogată colecţie de artă românească și est-europeană din Marea Britanie, în care se regăsesc artefacte și documente inestimabile, ilustrând parcursul istoriei artistice și culturale a Europei de Est din ultimele decenii.

Unul dintre cei mai remarcabili promotori ai valorilor culturale româneşti în lume, Richard Demarco a contribuit, de-a lungul timpului, la lansarea carierelor occidentale ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti din Europa Estică. Imediat după ce alesese exilul, Paul Neagu descria astfel impactul pe care Demarco l-a avut asupra destinului său artistic: „Trăiam un moment de infinită fericire, adică de infinită libertate. Am putut astfel realiza o sumedenie de lucrări bune, cred, căci pentru prima dată în viaţă nu se interpunea nimic între ideile mele, gîndurile mele, concepţiile mele şi posibilitatea de a le realiza. Atunci am compus, de altfel, şi Manifestul Artei Palpabile, care cuprindea în şapte articole tot ce doream să spun, subliniind şi punînd în valoare elementele de textură, materialele, caracterul lor tactil, în loc de a mă limita la privire. De fapt eram, pînă la un anumit punct, contra lucrurilor vizuale“.

Expoziţia este realizată de Fundaţia Europeană de Artă Demarco împreună cu Institutul Cultural Român, iar vernisajul va avea loc în 10 octombrie, la Centrul Cultural Summerhall, unul dintre punctele fierbinţi ale mediului creativ scoţian, și va rămâne deschisă până în 31 octombrie.

Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Biroului Consular al României la Edinburgh, precum şi al mai multor parteneri scoţieni şi români, programul „Zilelor Culturii Române la Edinburgh” continuă, până pe 17 octombrie, aproape în fiecare zi, cu evenimente dedicate muzicii, filmului, teatrului, literaturii și culturii tradiționale.

Paul Neagu