Artistul Aurel Vlad a deschis la Galeria Galateea expozitia de sculptura in pamanturi arse intitulata Martor tacut. Lucrarile realizate pe parcursul acestui an, vorbesc despre visele, suferintele si povestile oricarui creator, martor al acestei lumi. Artistul a fost invitat de curatoarea Cristina Bolborea sa realizeze aceasta expozitie care cuprinde sculpturi in pamant si metal. Expozitia poate fi vizitata pana pe 10 octombrie 2015.

Aurel Vlad şi liniștea amăgitoare a artistului

“Dacă ar fi să mă gândesc la un material ideal pentru transpunerea sculpturilor mele, cred ca acesta ar fi lava vulcanică”, ne mărturisea artistul în urmă cu câţiva ani. Iată-l, azi, construind forme din gresie (vulcanică prin prefacerea ei), sedus de forţa focului şi de puterea lui deopotrivă nimicitoare, purificatoare şi constructivă. De unde provine oare această atracţie?
Există, cred, numeroase afinităţi între structura lui interioară, între modul său de a fi, nu doar din punct de vedere artistic, şi maniera de a exista a unui vulcan tăcut. Cu un aer blajin, care i se trage probabil din înţelepciune, cu o cumpătare neafectată de umori, cu un simţ inegalabil al bunei-cuviinţe, Aurel Vlad dă impresia unei linişti prietenoase. Privindu-i însă atelierul, creaturile polimorfe, invazive, copleşitoare, care năvălesc din toate ungherele, realizezi însă că seninătatea lui socială e doar tentativa de convieţuire paşnică a unui suflet educat, dar care, artisticeşte vorbind, fierbe, generează explozii primejdioase şi modifică, fără concesii, peisajele din jurul său. În lume, Aurel are un profil semeţ şi imperturbabil de eminenţă muntoasă. Când se vede în preajma uneltelor sale şi sub umbra prielnică a atelierului, începe să se dezlănţuie şi să erupă ca un vulcan reîntors, după tăcere, la menirea de a preschimba totul în jur.” – Cristina Bolborea

Nascut in 1954 la Galati, Aurel Vlad a studiat sculptura la Universitatea de Arta din Bucuresti (1980-1984), unde este astazi profesor.

 

Foto credite: Ioan Busuioc, Remus Andrei