În 2015 se aniversează 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Mexic și România, prilej pentru Ambasada Mexicului de a realiza o serie de acte culturale la Biblioteca Națională a României și librării de renume din București în perioada 15 septembrie – 31 octombrie.

Cu această ocazie Ambasada va organiza o expoziție inedită de portrete alb-negru ale lui Emil Cioran, realizate de distinsul fotografmexican Rogelio Cuéllar. Fotografiile nu au mai fost expuse până acum și vor fi prezentate publicului român în premieră.

Ambasada Mexicului în România organizează, în cinstea aniversării, o expoziție inedită de portrete alb-negru ale filozofului român Emil Cioran realizate de distinsul fotograf mexican Rogelio Cuéllar. Portretele nu au mai fost expuse până acum și sunt prezentate, în premieră mondială, publicului român. Cuéllar l-a surprins pe Cioran în ianuarie 1990 în intimitatea apartamentului său din Paris în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful a ajuns la Cioran prin traducătoarea de limba spaniolă a filozofului român, Esther Seligson. Expoziția va fi deschisă între 15 septembrie, la ora 17:00, și 31 octombrie 2015 la Biblioteca Națională, cu sprijinul EPSON.Cuéllar va vorbi despre principalele teme abordate de-a lungul timpului, peisajul urban, nudul fotografic și portretistica personalităților din domeniul literaturii, in cadrul atelierului de fotografie de la magazinul F64 de pe 14 septembrie 2015, ora 18:30. Albumul lui Rogelio Cuéllar, El rostro de las letras (Chipul Literelor) este o operă retrospectivă ce reunește 155 de portrete ale celor mai importanți scriitori latino-americani, și va fi prezentat de autor la librăria Cărturești Carusel, pe 17 septembrie, ora 20:30 (Strada Lipscani, nr.55), alături de fotograful Matei Buță și Maria Luisa Passarge, directoarea La Cabra Ediciones.

Emil Cioran fotografiat de Rogelio Cuellar

Legătura culturală dintre Mexic și România va fi evidențiată și de scriitorul mexican Francisco Prieto care va susține trei prezentări despre impactul avut de operele lui Emil Cioran și Mircea Eliade asupra viații culturale din Mexic. Prima va avea loc pe 15 septembrie 2015, ora 17:00, la Biblioteca Națională.Francisco Prieto va expune diferitele reacții ale intelectualilor mexicani la ideile lui Cioran și Eliade, care au generat reacții diametral opuse.A doua conferință se va desfășura pe 17 septembrie, ora 19:00, la librăria Humanitas Cișmigiu (Bulevardul Elisabeta, nr.38). Cea de-a treia va avea loc pe 18 septembrie, la ora 19:00, la Seneca Anticafe (Strada Ion Mincu, nr.1, Kiseleff).

Un alt act cultural notabil este recitalul susținut de soprana mexicană rezidentă în România, Patricia Santos, care va interpreta compoziții muzicale mexicane și românești acompaniată de pianistul Lucian Dușa.

Recitalul deosebit cu cântece mexicane și românești interpretate de către soprana mexicană rezidentă în România Patricia Santos, și pianistul român Lucian Dușa, va avea loc la Biblioteca Națională a României, pe 15 septembrie 2015, de la ora 17:00.

Patricia Santos este câștigătoarea ediției 2010 a concursului televizat „Ópera Prima. Las Voces del Bicentenario” din Mexic. Lucian Dușa beneficiază de o vastă experiență concertistică și este pianist al Operei din Cluj-Napoca.

PROGRAM

“Ochii albaștri-s drăgălași”/ E. Caudella

“Bade, pentru ochii tăi”/ T. Brediceanu

“Doină Stăncuței”/ T. Brediceanu

“Muzică”/ G. Grigoriu

“La Flecha” cântec pentru poetul José Emilio Pacheco (Premieră)       J.M. Delgado-2011-

“Íntima”/ Tata Nacho

“Te quero, dijiste”/ M. Grever

“Júrame”/ M. Grever

“Dime que si”/ E. Oter

 

În cinstea aniversării de la Biblioteca Națională de pe 15 septembrie 2015, va fi inaugurată expoziția Mexicul văzut de Europa, o colecție de gravură veche din secolul XVI-XIX care aparține Ambasadorului Agustín Gutiérrez Canet.

Expoziția ilustrează diferitele viziuni ale artiștilor europeni, începând din secolul XVI, când Mexicul era perceput ca un teritoriu exotic proaspăt cucerit și colonizat de Spania, până la gravuri ce înfățișează Mexicul în secolul XIX, când deja a devenit o națiune independentă.

Gravurile au rolul de a arăta diferitele aspecte ale culturii pentru ca publicul să înțeleagă evoluția istorică a Mexicului de-a lungul timpului.

Această activitate face parte dintr-un total de patru evenimente culturale dedicate aniversării celor 80 de ani de relații diplomatice între Mexic și România.

Expoziția va fi deschisă publicului între 15-31 octombrie 2015.