1-6 September 2015, galeria Galateca
Vernisaj 1 septembrie, orele 17:00
Curator: Chunghie Lee, Jiyoung Chung
Co-curatori: Anna Maria Orban, Roxana Gibescu
Designer Hanbok: Young Im Na
Galeria Galateca este onorată să găzduiască expoziția “Hands of Korea” între 1-6 septembrie 2015. Vernisajul va avea loc marți, 1 septembrie, orele 17:00. Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice Româno-Coreene, Ambasada Republicii Coreea la București va organiza această expoziție, în colaborare cu Forumul Bajaghi din Coreea, în cadrul primului “Festival al Ambasadelor 2015”, care a fost lansat de către Ministerul Afacerilor Externe din România și Asociația ESCU.
Expoziţia “Hands of Korea” reuneşte trei meşteşuguri autentice, unice şi rafinate din cultura coreeană: Bojaghi, Joomchi şi Hanbok, ce au supravieţuit trecerii timpului şi sunt în prezent foarte relevante pentru noile generaţii de artişti contemporani, artizani, curatori şi cercetători. Lucrările de artă incluse în această expoziţie surprind conceptele şi tehnicile intrinseci după care funcţionează cele trei meşteşuguri şi sunt fie piese de patrimoniu din colecţii muzeale coreene sau internaţionale şi interpretări contemporane provocatoare realizate de 30 de artişti şi designeri coreeni excelenți: Young Im Na (designer hanbok), Soon Hee Kim (Korea Masterhand, director la muzeul Chojun Textile Quilt Art Museum), Kyung Hee Kim, Young Soon Kim, Im Sun Noh, Young Sim Baek, Jung Sook Lee, Young Min Lee, Cheong Sil Lee, Jiseon Lee, Hyun Ju Lee, Mik Young Jang, Yun Suk Jeong, Mi Sun Chang, Yea-Geum Jung, Hwa-Ja Jeon, Ji Sun Cha, Eun Je Choi, In Sook Choi, Ji Yeon Hwang, Chyu Ree, Hee Soon Yoo (Korea Masterhand), Geum Hwa Ko, Soon Aea Park, Hae Hong Chang, Jihye Shin, So Ra Lee, Jung-Suk Ham, Chunghie Lee (preşedinte la Korea Bojaghi Forum) și Jiyoung Chung (joomchi artist).
Hanbok, ținuta tradiţională a poporului coreean, este o tradiție prețuită în societatea coreeană de peste 1.600 de ani. Deși până acum 100 de ani, costumul era purtat în fiecare zi, astăzi coreenii îl poartă doar de zilele naționale sau festivități și aniversări. Hanbok a fost transmis din generație în generație de-a lungul anilor până în prezent și este extrem de apreciat pentru culorile sale intense și subtile, care au fost influențate atât de geografia, cât și de clima din peninsula coreeană.
Bojaghi este o pânză coreeană tradițională, care se realizează cu scopul de a împacheta, a proteja, a acoperi și a decora: documente de nuntă, ornamente corporale sau produse alimentare. Tradiția Bojaghi datează din secolul al 14-lea și a fost folosit de aristocrați şi de oamenii obișnuiți, iar în afară de scopul decorativ, îndeplinește de asemenea și un rol religios și simbolic. În ultimii ani, Bojaghi a apărut ca un meșteșug care inspiră foarte mult artiști contemporani și este din ce în ce mai larg răspândit în lume.
Joomchi este o tehnică coreeană veche de 1000 de ani de fabricare a hârtiei ce foloseşte apa pentru a sigila manual mai multe straturi subțiri de hârtie pentru a forma o textură foarte rezistentă. Chiar dacă Joomchi nu este foarte răspândită, această tehnică s-a bucurat în ultimii ani de un interes aparte din partea artizanilor şi a artiștilor vizuali. În această expoziție, artista Jiyoung Chung a interpretat acest mediu printr-o viziune artistică unică. Prin instalaţiile şi experimentele artistice și prin conferințele șau workshop-urile joomchi, Jiyoung Chung a împins limitele acestei tradiții într-o formă de artă contemporană.
Galeria Galateca tocmai ce a încheiat a 10-a expoziție dedicată IEI românești, piesă vestimentară iconică în cultura tradițională românească. Expoziția “Măiastră (Magic Bird) – Povestea nespusă a iei”, alături de “Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond” dovedesc importanța pe care o poate avea patrimoniul bine conservat în societatea contemporană.
Astfel, dorim să îi invităm cordial pe toți cei care sunt interesați în explorarea unei culturi fascinante să viziteze expoziţia: “Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond” la galeria Galateca în perioada 1-6 septembrie.
Recent Comments