Vernisajul Expoziţiei Internaţionale de Artă Feminină Contemporană „PODURI EUROPENE”

Vă invităm miercuri 5 august 2015, orele 18:00, la vernisajul Expoziţiei Internaţionale de Artă Feminină Contemporană „PODURI EUROPENE”, eveniment care va avea loc la Galeria SENSO (parter şi etaj), Bd. Unirii nr. 15, sector 5, București.

Vor expune artiste din România, Germania, Olanda şi Bulgaria, participante şi la Atelierele de Creaţie PODURI EUROPENE de la Eforie Sud, anul acesta acest eveniment ajungând la cea de-a XIII-a ediţie.

Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă.

Asociaţia Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România a fost și este susținută de Fundaţia Fildas Art şi de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor în cadrul programul Catena pentru Artă.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 august 2015 –  3 septembrie  2015, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, sâmbătă și duminică între orele 12.00 -18.00.

Iată numele artistelor care expun:

România:

Arina Ailincăi, Maria Balea, Adriana Bădescu, Dalia Bialcovski, Anca Boeriu, Manuela Botiș, Eugenia Leca-Botezatu, Rodica Xenia Constantin , Cristina Ciobanu, Dora Dumitrescu, Elena Dumitrescu, Elena Drăgulelei, Adriana Elian, Daniela Grapă, Viorica Iacob, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Cristina Marian, Marinela Măntescu, Lelia Rus-Pârvan, Maria Pelmuș, Carmen Poenaru, Alma Redlinger, Rodica Strugaru, Carmen Tepșan, Edith Torony, Sorina Țibakov, Paula Vlădescu, Anca Volcinschi

Bulgaria:

Miriana Savova

Germania:

Erika Sellmann Busching, Karin Welke

Olanda:

Ellen Geerts, Jozina Marina, Karla Kassenaar, Marielle van den Bergh

 

Referinţe critice:

«Am certitudinea că femeile au o dotare naturală pentru desen, culoare și formă . Invingând prejudecățile, femeile s-au impus și în acest domeniu: ele pot nu numai să se bucure de toate formele de artă, dar sunt îndreptățite să creeze sau să li se consacre. Cu asemenea convingeri, m-am alăturat de la început demersurilor întreprinse de Asociaţia Femeilor Creatoare de Artă Plastică din România a cărei președintă, Rodica Xenia Constantin, este deopotrivă artist plastic și un serios si priceput  organizator. Proiectul Poduri Europene a prins astfel contur, iar atelierele, taberele, simpozioanele și expozițiile organizate în România și în străinătate și-au onorat statutul, devenind PODURI EUROPENE de creație și comunicare interculturală.

Expoziția actuală reunește lucrări realizate în perioada 2013 – 2015, iar artistele care au lucrat la Eforie Sud sunt din România, Bulgaria, Germania și Olanda; cele mai multe lucrări aparțin domeniului picturii și sunt sincrone abordărilor postmoderne; nu a fost neglijată nici sculptura, astfel încât orice manifestare a Podurilor europene poate fi – și am certitudinea că și este − o bucurie a ochiului și minții, o modalitate de a evidenția opera unor doamne creatoare de artă, de a le facilita drumul spre aprecierea publicului sau de a oferi noi argumente pentru păstrarea numelui și creației lor în câmpul de consacrare. Iar ca ansamblu, fiecare expoziție a Podurilor europene evidențiază odată în plus că, descriptivă sau imaginativă, dar situată mereu sub semnul calității, arta feminină poate fi, după caz, lirică, emoționată, emoționantă, puternică, vitală, solară ».

(Anca Vlad, Președinte Fundația FILDAS ART)

«Fundaţia Fildas Art şi Asociaţia Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România organizează, încă din anul 2004, ateliere de creaţie şi expoziţii de artă cu participare exclusiv feminină în ţară şi străinătate. Manifestarea deschisă în august 2015 la Galeria Senso şi inclusă în programul Catena pentru artă reuneşte lucrări realizate în ultimii trei ani la Eforie Sud. Aici, artiste din mai multe zone ale bătrânului continent au lucrat în deplină camaraderie şi libertate de creaţie.

Proiectul Poduri europene, menit să stabilească, prin aport feminin, noi punţi între ţări şi culturi care doresc şi pot să comunice, a fost iniţiativa artistului plastic Rodica Xenia Constantin, preşedinta Asociaţiei Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România. An de an, prestigiul Podurilor europene a crescut, artiste din România au fost chemate să expună în galerii din afara României, în timp ce în ţară s-au organizat la Bucureşti, Sibiu şi Constanţa, manifestări ample şi diverse cu lucrările realizate de creatoarele participante.

Anca Vlad, preşedinţa Fundaţiei Fildas Art, ar fi trebuit să adauge pe frontispiciul galeriei, pe bannere, afişe, coperţi sau pe pagina de gardă a cataloagelor realizate la fiecare expoziţie, asemenea evergeţilor din lumea antică (dacă modestia nu ar fi oprit-o de la asemenea acțiune), iniţialele D.S.P.F. (De sua pecunia fecit).

Doamnele invitate la Eforie Sud în perioada 2013 – 2015 (alegerea femeilor artiste a fost criteriul iniţial de selecţie, deşi uneori segregarea propusă a fost timid încălcată), în pragul afirmării sau deja consacrate, au opţiuni conceptuale şi stilistice ferme, cărora atelierele, ca exerciţiu comun de creaţie şi locul de desfăşurare ales (Art Hotel din staţiunea care s-a numit o lungă perioadă Carmen Sylva, pseudonimul literar al reginei Elisabeta), le-au oferit starea de concentrare şi confortul necesare.

Lumina dobrogeană s-a insinuat în saturaţia culorilor, ţărmul a devenit suport imaginativ chiar şi pentru artistele care abordează formele abstracte (atât în pictură, cât şi în sculptură), timpul s-a contractat, astfel încât expoziţia organizată anual în sălile Muzeului de Artă Constanţa la încheierea taberelor devenea, în mirosul culorilor proaspăt scoase din tuburi şi grabnic aşternute pe pânze, prilej spontan de cunoaștere şi bucurie estetică. Manifestarea deschisă acum la Bucureşti îşi extinde durata de realizare la ultimii trei ani, se adaptează spaţiului generos al Galeriei Senso, devine prilej de confruntare şi aşteptată întâlnire cu publicul».

(Dr. Doina Păuleanu – critic de artă, Directorul Muzeului de Artă Constanța).

Proiectul Poduri Europene, menit să stabilească, prin aport feminin, noi punţi între ţări şi culturi care doresc şi pot să comunice s-a născut în anul 2004, la iniţiativa artistului plastic Rodica Xenia Constantin, preşedinta Asociaţiei Femeilor Creatoare în Arta Plastică din Romania. În fieacre an se organizează la Eforie Sud Atelierul Internaţional de Creaţie Feminină Contemporană Poduri Europene.

An de an, prestigiul Podurilor Europene a crescut, artiste din România au fost invitate în repetate rânduri să expună în galerii europene, în timp ce în ţară s-au organizat anual, la Bucureşti, Sibiu şi Constanţa, expoziţii ample cu lucrările realizate de artistele participante la Atelier, din țară și din străinătate.

La închiderea Atelierului, lucrările realizate sunt prezentate publicului într-o amplă Expoziţia Internatională a Femeilor Creatoare Poduri Europene găzduită la Muzeul de Artă Constanţa, ajunsă anul acesta le cea de-a a XIII-a ediţie.

 

Vernisajul expozițieiPODURI EUROPENE” este cel de-al cincilea eveniment cultural-artistic găzduit de Galeria SENSO, de la începutul acestui an, după succesul expoziţiei de pictură şi grafică ”Arborele vieții” a artistei Alma Redlinger, al celei de sculptură și grafică „Formă şi Expresie” a artiștilor Cristian Pentelescu și Ana Zoe Pop și al  expoziţiilor de pictură  Zamfir Dumitrescu şi Ion Anghel, evenimente de referinţă în peisajul cultural-artistic al Bucureştilor și nu numai.

Program Galeria de Artă SENSO:

Zilnic, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, sâmbătă și duminică între orele 12.00 – 18.00.

Vă invităm să vizionaţi imagini din expoziţiile noastre anterioare accesând link-ul:

https://www.sensotv.ro/arta-plastica

Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă este sponsor al evenimentelor găzduite de Galeria SENSO.

afis-Expo-PODURI-EUROPENE-laGaleria-SENSO