23 iulie – 30 septembrie 2015
A treia expoziție din seria ce a debutat în 2014, o inițiativă cu scop declarat de a recupera artiști români activi în anii ‘70, îl prezintă pe Ștefan Bertalan.
Ștefan Bertalan s-a născut în județul Hunedoara, la Răcăștia, în 1930. După terminarea studiilor la Școala de Arte Frumoase ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, artistul se stabilește la Timișoara unde, între 1966 și 1969, împreună cu Roman Cotoșman și Constantin Flondor, fondează cunoscutul Grup 111, prima comunitate de artă experimentală din România. Denumirea grupului semnifică, după cum Flondor explică, ”unitate a trei individualități”. Participarea grupului la Bienala Constructivistă de la Nürnberg din 1969 se dovedește, printre altele, o bună ocazie pentru Roman Cotoșman să nu se mai întoarcă în țară, acesta alegând să rămână în Germania. Este momentul în care 111 se destramă. Practica de grup continuă totuși. Apare Grupul Sigma 1 în 1970 la inițiativa lui Ștefan Bertalan și a lui Constantin Flondor, cărora li s-au alăturat și alți profesori de la Liceul de Artă din Timișoara, tineri ca Doru Tulcan, matematicianul Lucian Codreanu, Ioan Gaiță și, pentru o scurtă perioadă, Elisei Rusu. Cei aproximativ 10 ani de coexistență artistică (1970 – 1980) s-au configurat pe principiul interdisciplinarității. Discipline diverse ca matematica, cibernetica, bionica și arta plastică comunică organic atât la nivel conceptual cât și la nivel formal în creația grupului din acei ani. Bertalan a fost figura centrală a celor două grupuri, catalizatorul proiectelor experimentale. ”Vârsta lui, experiența de om, maturitatea profesională, temperamentul dominator cât și nonconformismul său m-au făcut să-l privesc cu admirație și cu teamă. Era ca un foc unde în imediata apropiere temperatura pârjolește, dar a cărui strălucire este o chemare”, spune Constantin Flondor. (apud Ileana Pintilie, Spira mirabilis). În jurul anului 1986 artistul emigrează în Germania și după 26 de ani, în 2012, se întoarce în țară și se restabilește la Timișoara. În 2014, la 84 de ani, moare.
Lucrările lui Ștefan Bertalan au o importantă expunere internațională: Massimiliano Gioni, curatorul celei de 55a Bienale de la Veneția (2013), a selectat o serie de desene ale artistului pentru expoziția din Pavilionul Central.
Bertalan este un desenator entuziast, folosește cu perseverență tehnica grafică în explorările sale sistematice îndreptate în special spre natură, spre plante, insecte, peisaje. Caută să intre în profunzimea lor, să le descifreze, să surprindă elemente definitorii pe care le reutilizează și reinterpretează într-un sistem estetic și filosofic personal. Materialul devine astfel mediu pentru imaterial. Lucrările lui Bertalan expun un univers intim, ramificat în observații grafice însoțite de multe ori de grafii explicative ce transcend metodele de cercetare științifică tradițională. ”M-am format singur, ca să-mi pot face o metodă de lucru care să eludeze copierea servilă a naturii.” (Ștefan Bertalan apud Ileana Pintilie, Spira mirabilis)
Intenția selecției curente este de a prezenta un studiu al studiului lui Ștefan Bertalan. Lucrările cu subiect vegetal sunt parte din proiectul ”Am trăit 130 de zile cu o plantă de floarea soarelui”, un studiu al dezvoltării biologice a acestei plante, de la stadiul incipiet, de sămânță, până la cel de expiere. Notațiile marginale sugerează un sistem filosofic per se transformând desenele în expresii figurative ale cunoașterii. Celelalte lucări pot fi înțelese ca rearticulări ale concluziilor investigațiilor asupra proceselor biologice, reducții ale explorărilor ce primesc noi forme: peisaje, portrete, rețele de linii. Expoziția curentă nu este una liniară, nu urmărește criterii cronologice sau dezvoltări stilistice, ci își propune să cartografieze liber interesul lui Bertalan pentru construcție și deconstrucție.
Expoziția este deschisă publicului larg de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00, în perioada 23 iulie – 30 septembrie.
Recent Comments