Daniel Djamo Who’s Afraid of Blue Yellow and Red?
Curator:  Ioana Mandeal

Vernisaj – Joi 16 iulie orele 19.00 – 21,30 
Expozitie
: 16 Julie – 14 Septembrie 2015

Galeria Anca Poterașu
Strada Plantelor 56
023975 Bucuresti 2
T: +40744 342 944
www.ancapoterasu.com
[email protected]

Galeria Anca Poterașu are plăcerea să vă invite pe 16 iulie 2015, la ora 19.00, la deschiderea expoziției personale a lui Daniel Djamo, Who’s Afraid of Blue Yellow and Red?, curator Ioana Mandeal.

Cercetările lui Daniel Djamo din ultimii cinci ani s-au axat pe problematici ale migrației și de-localizării, urmărind traseele emigranților români și dezvăluind o încă neconsemnată istorie a “dislocărilor”, unde experienţele si clișeele colective se întreţes cu perspectivele anonimilor. Nucleul demersului său constă în relevarea “stării de tranziție” la baza unei noi concepții a migrării ca o formă de nomadism contemporan, prin care actul fizic de traversare a spaţiului implică o transgresie socială, deseori dublată de un mod de a fi şi a concepe lumea ca un teritoriu variabil, destinat unor permanente fluctuaţii și permutări.

În cadrul Galeriei Anca Poterasu, Daniel Djamo propune cel mai recent proiect al său, Who’s Afraid of Blue Yellow and Red?, o serie de cinci pânze în acrilic reinterpretând unul dintre reperele majore ale artei abstracte de la jumătatea secolului trecut – Who’s Afraid of Red Yellow and Blue a artistului Barnett Newman. În procesul de apropriere a limbajului picturii abstracte, Djamo efectuează un détournement fundamental ce jonglează cu niveluri de sens convergente, în care abordarea istorică este dublată de o interogare socială în cheie critică. Dacă Newman percepea pictura ca un fenomen esențialmente vizual și perceptual, pentru Daniel Djamo provocarea de a aplica culori pure într-o formă plană este departe de a se asocia oricărei forme de escapism social şi politic. Semnificaţia subtextuală a culorilor primare devine evidentă, de îndată ce acestea sunt privite în relație cu dimensiunea politică a drapelului românesc.

Din dorința de a repoziţiona climatul narațiunilor contemporane prin prisma unui neîntrerupt flux, Djamo își înscrie fizic amprentele personale: parcurgând spațial suprafaţa picturală, artistul generează un câmp cromatic pluristratificat, prin intermediul mişcării aleatorii a propriilor pași. În calitate de nomad autodeclarat, artistul devine un “agent de tranziţie” activ, ce pornește în mod alegoric de la perspectiva sa privată pentru a “explora traseele de migrație a românilor pe teritoriul Europei, suprapunând modurile de percepere a frontierelor şi delimitările convenţionale ale spațiului.” (Daniel Djamo). Parte a unui proces de continuă redimensionare auctorială, lucrările se referă simultan şi în termeni simbolici la experiențele culturale și politice asociate ideii de “a fi român” în cadrul unui context global. Cum arată viața in absența țării de proveniență? Ce aduc expatriații cu ei în ţări străine și cât de diferite sunt comportamentele culturale? Este asimilarea posibilă, este ea într-adevăr necesară?

Aceste premise ale interogării generează un câmp complex de analiză raportat la chiasmele sociale ce ne modelează existențele contemporane – acolo unde fluxul migrațiilor globale trasează noi fire narative invizibile, asigurând un echilibru precar între realitate și ipoteză, sentimentul de apartenență şi starea de dezorientare ori neadecvare. A problematiza valențele culturale ale spațiului și pe cele socio-politice ale granițelor din perspectiva largă a geografiei devine astfel o strategie de (re)negociere a identității şi a dinamicii sociale colective.

Daniel Djamo_Whos affraid

Image: Daniel Djamo, Who’s Afraid of Blue Yellow and Red? – acrylic on canvas, 100 x 120 cm, 2015