Expoziția de fotografie documentară „Asta e viața – Mediul urban şi rural românesc în Europa de azi“.
Expun Lucian Muntean şi Jonas Mercier, Galeria La fabrique de l’image, Meysse, Franța. Vernisajul va avea loc duminică, 28 iunie 2015, începând cu ora 11. 00.
Curator Tistan Zilberman.
Galeria La fabrique de l’image din Meysse va găzdui expoziția de fotografie documentară cu tema „Mediul urban și rural românesc în Europa de azi“ de Lucian Muntean şi Jonas Mercier, al cărui vernisaj va avea loc în data de 28 iunie 2015.
Proiect susținut de Institutul Cultural Român din Paris
Cei doi artişti doresc să prezinte aspecte mai puţin mediatizate, care ţin de tradiţii, de munca şi viaţa oamenilor în anii premergători aderării României la UE, precum şi după aceea. Schimbările din viaţa economică şi migraţia au reprezentat reale provocări.
Scopul acestui proiect este de a prezenta printr-un demers vizual, pe termen lung, aspecte legate de identitatea social-culturală românească în contextul European actual. Sunt prezentate aspecte din activitatea muncitorilor de la Depoul CFR Marfă din București ( foto Jonas Mercier) și aspecte din viața țăranilor din Rogojel, un sat din Munții Apuseni (foto Lucian Muntean).
Oamenii și activitățile specifice din mediile rural și urban trec prin schimbări profunde în România de azi. Atât agricultura, cu viața la țară, cât și industria, activitatea de bază a locuitorilor de la oraț, sunt în prezent într-o etapă de adaptare și transformare dictată de noile norme ale globalizării. Politicile economice de implementare a noilor norme și tehnologii induse de piata de consum, au o doză de abstract. Când sunt puse în practică de către oamenii care efectiv trăiesc din agricultură sau industrie, acestea, inevitabil afecteaza și modul lor de viață. Mentalitățile și modul de lucru perpetuate de până acum trebuie reînoite. Punerea în practicî a noilor soluții reprezintă o reală provocare pentru aceste categorii de oameni.
În agricultură, țăranii au respectat obiceiurile moștenite de generații, specifice cultivării pământului și creșterii animalelor, chiar dacă în perioada regimului communist proprietățile au fost confiscate.
În industrie au fost calificați și specializați un număr foarte mare de muncitori din mediul urban și chiar o buna parte dintre cei care au migrat din mediul rural. Asta s-a întâmplat la scară mare în perioada regimului communist, chiar dacă producția nu ținea cont totdeauna de cererea reală de pe piață.
Astfel oamenii care au lucrat în aceste domenii sunt nevoiți să facă față acum schimbărilor majore. Țăranii și-au recăpătat proprietățile, cultivă terenul, dar le este dificil să valorifice producția agricolă. Muncitorii se confruntă cu închiderea fabricilor, cu somajul sau cu nevoia de recalificare din zona de producție în cea de servicii.
Stabilit în România din 2006, Jonas Mercier este jurnalist corespondent pentru mai multe instituții media francofone. El colaborează între altele cu La Croix (Franța), Le Soir (Belgia) sau Agenția France Presse. Se ocupă și de proiecte artistice în timpul lui liber. A publicat un fotoreportaj despre muncitorii de la depoul CFR Marfă din București, în 2012 în revista franceză Compétence photo și a co-realizat două documentare și mai multe scurt-metraje.
foto Jonas Mercier
Lucian Muntean este artist vizual, fotojurnalist, stabilit la Bucureşti din 2006. A studiat Facultatea de Geologie, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca 2001. Din 1997 este fotoreporter la publicații precum ZIUA, AGERPRES, MEDIAFAX, ADEVĂRUL, Dilema veche, iar în prezent este fotoreporter, membru fondator al revistei de artă contemporană MODERNISM.ro.
foto Lucian Muntean
Expoziția va fi deschisă în perioada 28 iunie – 30 septembrie 2015, adresa 2, rue de l’Oratoire, 07400 Meysse, Franța.
Partener media: Modernism.ro
Succes artistilor expozanti!
Din toata inima felicitari Lucian. Ma bucur mult pentru tine. Excelente si fotografiile din Bulgaria. O idee stralucita.
Calin