Institutul Cultural Român de la Viena prezintă  Effects of Enescu

 

Institutul Cultural Român de la Viena găzduieşte marţi, 23 iunie, de la ora 18.00, proiectul „Effects of Enescu – Muzică și arte plastice în timp real“ dedicat comemorării a 60 de ani de la moartea compozitorului român (19 august 1881 – 4 mai 1955). Pornind de la premisa îmbinării diferitelor ramuri ale artei, proiectul se concretizează printr-o serie de activităţi atât pentru copii şi cât şi pentru adulţi, oferind un atelier de creaţie, un concert comemorativ şi o expoziţie propusă de Muzeul Național „George Enescu“ București. Pentru proiectul artistic, sculptorul Attila Şimon a realizat busturi ale compozitorului român, ce vor fi oferite tinerilor participanţi la eveniment. Aceştia sunt invitaţi să-şi antreneze creativitatea pictând busturile pe durata concertului comemorativ George Enescu 60.

 

Cristina Andrei, manager al Muzeului Național „George Enescu“ București, prezintă expoziţia „George Enescu şi muzicienii din timpul său“. Aceasta conţine documente referitoare la anii de formare şi activitatea artistică de excepţie a muzicianului, în ipostazele de compozitor şi interpret, prezent pe mari scene ale lumii, în compania unor artişti de prestigiu. Evenimentul se desfăşoară în limbile română şi engleză.

 

Effects of Enescu îşi propune să prezinte impactul compoziţiilor lui George Enescu asupra tinerilor participanţi la atelierul de creaţie. În interpretarea violonistei Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu (conf. univ. dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti), a pianistei Manuela Giosa (conf. univ. dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti) şi a duoului pianistic Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, concertul George Enescu 60 cuprinde următorul program:

 

George ENESCU – Rapsodia română op.11 nr.2 *

Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu

George ENESCU – Balada pentru vioară și pian

Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, Manuela Giosa

George ENESCU – Pastorală, Menuet trist și Nocturnă pentru vioară și pian la patru mâini

Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu

George ENESCU – Rapsodia română op.11 nr.1 *

Corina Răducanu,  Eugen Dumitrescu

 

* aranjament  Marius SIRETEANU

 

Manifestarea se înscrie în programul „Enescu şi Viena“ derulat de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2015, care cuprinde o serie de evenimente cu rolul de a prezenta publicului opera şi biografia compozitorului român George Enescu.

 

Proiectul artistic este realizat sub coordonarea lui Kovacs Levente. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, Effects of Chopin TEAM, Asociația Klavier ART, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu“ București și Institutul Balassi – Collegium Hungaricum de la Viena şi cu sprijinul Asociației Culturale „Petroczy Kata Szidonia“, Tymbark Romania, Reea, DACO by Adaconi şi al Medident Exim.

 

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel./fax: +431 319 10 81; [email protected]

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Effects of Enescu