Goodbye Language

24 Iunie 2015, 20.00, Atelier 35 – Vernisaj expoziție:  Zbyněk Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda;
25 Iunie 2015, 19.00, Atelier 35 – Performance: Adriana Gheorghe;
26 Iunie 2015, 18.00, Salonul de Proiecte – Conferință Marcus Steinweg.

Eveniment Facebook: www.facebook.com/events/698980853539998

În lucrarea lor Kafka: Vers une litterature mineure,  Gilles Deleuze și Felix Guattari își pun întrebarea cum să devii un nomad în propria limbă. Kafka răspunde: “voler l’enfant au berceau, danser sur la corde raide.”

Atelier 35 (Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu) în colaborare cu Centrul Ceh din București (Frantisek Zachoval) prezintă Goodbye Language, un “show anti-vitrină” aducând împreună artistele și artiștii Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg și Tomáš Svoboda.

Recunoscând tensiunea dintre artă și cultură precum și presiunea din ce în ce mai mare asupra artiștilor să îndeplinească un rol reprezentațional, Goodbye Language își propune să creeze un spațiu de rezistență prin dezarticulare și imprecizie.

La nivel de metodă, Goodbye Language pune sub semnul întrebării relația dintre artă și filozofie. Arta contemporană lucrează adesea în compania unor texte filozofice ilustrând concepte, ipoteze sau idei filozofice și uneori avansând în mod practic propuneri teoretice. Goodbye Language își propune să deschidă o discuție despre alte moduri posibile de a lucra în compania filozofiei, dincolo actul ilustrării.

***

În 1933, aflat la studii în Berlin, Emil Cioran era atins de spiritul revoluționar al timpului iar în corespondența cu revista Vremea lua poziții pro-Naziste.

Întors în țară, prin divagațiile care compun Schimbarea la față a României, Cioran producea unul dintre conceptele sale cele mai problematice și ades invocate: “cultura minoră”, ­suferind de anonimat și complexe de inferioritate. Peste un an acesta se muta în Paris, unde urma să rămână pentru tot restul vieții, devenind un nomad într-o limbă majoră, limba în care a ajuns să scrie.

Patruzeci de ani mai târziu, într­-o realitate aproape paralelă, în manifestul lorKafka. Pentru o literatură minoră, Delleuze și Guattari folosesc noțiunea de “minor” într-un sens complet diferit. “Literatura minoră” devine un deziderat, aproape un imperativ în construirea altor tipuri de comunități și conștiințe. Ei o definesc ca deteritorializare a limbajului, faptul de a scrie într-un limbaj major din poziția perifericului, conexiunea subiectivă cu un imediat politic, și asamblaj colectiv al enunțării.

Goodbye Language pornește de la întrebarea: ce ar putea însemna o practică minoră în arta contemporană?

A doua zi după vernisajul expoziției, Atelier 35 prezintă lucrarea de performance a artistei Adriana Gheorghe, Dance That Comes From the Mouth. În demersul ei, Adriana Gheorghe folosește limbajul într-un mod atmosferic, deviat de atitudine și corp, învăluind în ceață granițele propriei subiectivități. Limbajul ca instrument coregrafic pentru o lucrare care se întâmplă în negocierea dintre vizibil și imaginar.

A treia zi după vernisaj, în spațiul Salonului de Proiecte, Atelier 35 organizează o discuție cu filozoful Marcus Steiweg, editor al jurnalului Inaesthetics, care lucrează la intersecția dintre artă și filozofie. Marcus Steinweg va problematiza relația dinte artă și filozofie în calitate de subiecte autonome.

Acest proiect este posibil cu sprijinul Centrului Ceh din București, Institutului Goethe din București și spațiului Salonul de Proiecte din București.

Goodbye Language @ Atelier 35, Bucuresti

* credit foto: film still Goodbye to Language, de Jean Luc Godard.