Street Delivery, evenimentul-manifest pentru un oraș mai prietenos, împlinește 10 ani. Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România organizează în Bucureşti, Timişoara, Iaşi și Cluj un weekend național dedicat spațiului public și recuperării peisajului urban de către pietoni şi comunitate (12-14 iunie 2015).

 Joi, 11 iunie 2015, ora 11, vă invităm la conferința de presă găzduită de librăria Cărturești de pe Str. Arthur Verona 13, unde veți cunoaște proiectele câștigătoare.

Bucureștiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ținându-și respirația. Spațiul public e invadat de mașini în mișcare, blocate în intersecții sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunități sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru și mai multe mașini, pentru mai multă poluare și mai mult zgomot. Orașul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalță, dar pentru oameni se micșorează pe zi ce trece.

În 10 ani, am văzut cum și Street Delivery s-a aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spațiu public este stringentă. Din păcate, proiecte și idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond. Așa că, o dată cu SDX, regândim întreg evenimentul pentru a pune în valoare ideile care schimbă orașul.

Pentru ediția aniversară propunem o mutație reală în felul în care privim orașul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor asupra mediului și oamenilor. Reducerea producției de deșeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spațiilor verzi, alternativele de transport, reducerea emisiilor de noxe și a nivelului de praf — încep pe o stradă și continuă în tot orașul.

Din sute de aplicații la apelul deschis de proiecte, juriul SDX a ales cele mai bune 10, pe care le premiază cu 10.000 de euro. Veți putea cunoaște câștigătorii și viziunea lor despre viitorul Bucureștiului în cadrul conferinței de presă de joi.

Restul proiectelor găzduite respectă tema Amprenta de Carbon și s-au înscris în următoarele 10 categorii: 1) Artă; 2) Arhitectură & Urbanism; 3) Carte; 4) Dezbateri; 5) Junior (activități pentru copii); 6) Muzică; 7) Societate civilă & Mediu; 8) Sport; 9) Teatru, Film, Performance; 10) Transport alternativ.

Ordinul Arhitecților din România prezintă macheta traseului pietonal Verona după 10 zece ani: de unde am pornit, ce am reușit să facem, ce-și doresc cetățenii pentru spațiul public. Evenimentul este inclus în programul Anualei de Arhitectură al Filialei teritoriale București a OAR, care aduce în discuţie calitatea spaţiului public al zonei Grădina Icoanei – bd. Magheru.

Street Delivery Sports extinde evenimentul în Piața George Enescu, unde înlocuiește parcarea pentru mașini cu o competiție internațională de polo pe biciclete: Polo Delivery.

Tot în cadrul Street Delivery X, Red Bull BC One Cypher aduce cultura hip hop pe o scena construită deasupra iazului din Grădina Icoanei. Căutăm cel mai talentat B-Boy care să reprezinte România la finala regională Red Bull BC One de la Tbilisi. Pelezinho (Brazilia), Mounir (Franța) si Slav (Bulgaria), trei B-Boy care au scris istorie la nivel mondial, vin la București să jurizeze cea mai importantă competiție de B-Boying, iar DJ Tyrone vine din Olanda cu cele mai cool beat-uri pentru breaking. Mario B, tot din Olanda, va fi cel care va anima atmosfera și îi va introduce în arenă pe temuții B-Boy. Pe 14 Noiembrie, cei mai buni B-Boy din lume se vor lupta pentru titlul suprem, în competiția de la Roma.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură — București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului —, proiect ce lansează candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre donatorii individuali care fac Street Delivery să se întâmple se numără la ediția aniversară: Corina Șuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupșa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Șerban Sturdza, Șerban Țigănaș, Claudiu Dobriță și Șerban Radu.

Evenimentul nu ar fi posibil fără sprijinul vecinilor, voluntarilor, participanţilor, sponsorilor şi al partenerilor media. Mulţumim FCB București, Partnership for the Arts, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Primăriei Municipiului Bucureşti, Europa FM, Şapte Seri, Zeppelin, TOTB, Veioza Arte, Feeder, Romprest. Sponsori: Red Bull, Silva, Aqua Carpatica, Sonor, Ytong, Subkultura.

Accesul este gratuit pentru toți cei care își iubesc orașul: https://www.facebook.com/events/1586630154958259

 

Street-Delivery-10