Președintele Institutului Cultural Român, Domnul Radu Boroianu, i-a transmis miercuri, 10 iunie 2015, o scrisoare de răspuns Excelenței Sale Domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei în România, privitoare la faptul că ICR s-a distanțat public de discursul Domnului Academician Nicolae Breban, care nu a fost și nu este președintele onorific al Consiliului consultativ al ICR.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii remise miercuri Excelenței Sale Domnul Ambasador Marek Szczygiel, scrisoare la care a fost anexat mesajul public al Președintelui ICR în legătură cu declarațiile Domnului Nicolae Breban (http://www.icr.ro/bucuresti/anunturi/despartirea-de-breban-si-nu-numai.html).

 

Excelenței Sale,

Domnului Marek Szczygiel,

Ambasadorul Poloniei în România

 

Stimate Domnule Ambasador,

Așa după cum veți putea citi și în anexa la prezenta scrisoare, Institutul Cultural Român și eu personal ne-am detașat public de intempestiva prezență și declarație a domnului Academician Nicolae Breban.

Cu toate remarcabilele sale calități de scriitor și intelectual, prin atitudinea sa surprinzătoare, Nicolae Breban nu mai poate intra în viziunea integratoare a unei instituții de diplomație publică, mai ales culturală. Poziția noastră s-a referit la întregul Domniei Sale discurs incriminatoriu, nu doar la citarea Poloniei, și a fost făcută publică de acum două săptămâni… Domnul Nicolae Breban nu a avut răgazul să ne devină colaborator, a ratat această șansă!

Vă asigur, Domnule Ambasador, de prețuirea deosebită ce o port dintotdeauna Poloniei și poporului polonez, exemplu de curaj și de unitate națională, de respect al valorilor și pentru mine, și pentru toți colaboratorii mei.

 

Radu Boroianu,
Fost Ambasador
Președintele ICR

Radu Boroianu - presedinte ICR - foto Lucian Muntean 03