Instituto Cervantes din Bucuresti organizeaza miercuri, 10 iunie, ora 19:00, in sala de expozitii a Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38) vernisajul expozitiei de graphic design si ilustratie de carte “Colectie de minuni / Colección de asombros” de Isidro Ferrer.

Expozitia de graphic design si ilustraţie de carte Colectie de minuni. Isidro Ferrer prezintă peste 100 de afise s ilustratii de carte realízate de grafician în perioada 2005-2012.

Isidro Ferrer (Madrid, 1963) a absolvit Arta Dramatica si Scenografie, iar la finalul decadei anilor ´80 si-a descoperit afinatatea cu domeniul comunicarii grafice ceea ce l-a determinat sa-si completeze studiile alaturi de Peret, unul dintre designerii spanioli cu importanta recunoastere internationala. Îsi deschide propriul atelier de creatie în 1996 lucrând atât ca graphic designer, cat si ca ilustrator. De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii între care Premio Nacional de Diseño în 2002, Premio Nacional de Ilustración în2006, un European Design Award la categoria Posters în 2008 si Argint la Golden Label Awards în 2013.

Expozitia Colección de asombros incepe cu o selectie a unora dintre lucrarile de graphic design printre care se gasesc multe dintre cele facute in perioada cand Isidro Ferrer lucra la Centrul Dramatic National din Spania, unde a fost conducatorul departamentului de grafica timp de sase stagiuni, in expozitie fiind prezentate 4 dintre aceste stagiuni. Apoi, continua cu o selectie de posters realizate pentru diferite evenimente si institutii pe teme de grafica sociala, chiar si posters prin care autorul s-a implicat activ in diverse miscari de revendicari sociale.

Cea de-a doua parte a expozitiei ne arata fateta lui de ilustrator; intre lucrarile selectate sunt imagini din Cahier de vacances, un caiet de jocuri realizat ca parte a unui proiect de comunicare grafica pentru programul dedicat copiilor in cadrul Marseille-Provence 2013 Capitale Européenne de la Culture. Apoi, ilustratiile pentru Le Metier realizate tot la Marsilia pentru galeria Fotokino. Parcursul expozitiei continua cu seria Petit Liceo, creata pentru stagiunea pentru copii a operei Liceo din Barcelona si cu trei carti foarte cunoscute din bibliografía autorului, «El libro de las preguntas» pe textul unui poem de Pablo Neruda, «Nocturno» , un poem de Rafael Alberti si «Los Sueños de Helena”, in care Eduardo Galeano impartaseste cu cititorii visurile poetice ale sotiei sale.

Toate aceste lucrari, impreuna cu o selectie de schite, ne permit sa avem o imagine a creatiei lui Isidro Ferrer din ultimii ani si sa urmarim firul comun din lucrarile sale, detectabil in pofida marii varietati de formate si teme prezentate, avand astfel o  cheie de lectura a universului sau creativ care a captivat atat critica, cat si publicul international

 invitatie2_ferrer_ro SPANISH.DESIGN