Galeria Calina are onoarea de a vă invita vineri 5 iunie, ora 18 la evenimentul de lansare a albumului Rescrierea Secvenței / Mihai Barabancea și prezentarea cărții Linia de producţie. Lucrând cu arta / Bogdan Ghiu, cu participarea celor doi autori.

barabancea

Rescrierea Secvenței / Mihai Barabancea

Ca într-un roller-coaster lansarea vine ca si o completare a ciclului amplu de misiuni de documentare prin orasele semnificative.

La inițiativa lui Nicu Ilfoveanu, în calitate de editor, la sfârșitul anului 2014, Mihai Barabancea dă gata producția unui album fotografic într-un tiraj de 500 de exemplare, aurite la Fabrik. Beneficiind de o introducere de Bogdan Ghiu, fotografiile incluse în aceastã carte au presupus colaborarea cu personaje anonime autohtone, nativ îmbibate de talent debordant și exibiționism exacerbat.

Titlul cărții Rescrierea Secvenței – sau Biblia celor respinși – exprimă practic universul subiecților care, captivi în hiper-realitate, își reinterpretează propriile vieți, se depășesc, își asumă fiecare rol și șablon preexistent și performeazã Super Saiyan dincolo de acestea. Privitorul este scufundat în ochiul ciclonului, amestecându-se printre personaje ca o hologramă.

În interiorul foto-nuvelei s-a creat un ritm muzical subconștient, intuitiv, resimțit de cel care o răsfoiește. Imaginile simbolice sunt bucăți dintr-un puzzle și acționează împreună, precum corzile unei harpe.

“Succesiunea imaginilor crează o poveste unică, asemeni unui voiaj multiversal, iar la final re-descoperi salvarea prin dragoste. Conținutul, odată văzut, nu mai poate fi ne-văzut.”, speră Mihai, Privitorul devine privit din carte în carte in carte „ochi în ochi” cum spune Bogdan Ghiu, picture in picture, ca într-un video feedback infinit.

bogdan_ghiu_cop_carte

Linia de producţie. Lucrând cu arta / Bogdan Ghiu

În Linia de producţie. Lucrând cu arta (Tact, 2014), al doilea volum de texte despre arta contemporană după Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire (cod de bare pentru viitorul monstruos al artei) (Cartea Românească, 2008), Bogdan Ghiu analizează şi conceptualizează filosofic şi politic practicile artistice actuale din perspectiva unei perpective teoretice integratoare cu totul neaşteptate: aceea a traducerii generalizate. Cunoscut traducător de filosofie franceză contemporană (Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Bataille, Latour, Baudrillard etc.) şi comentator media şi de arhitectură, Bogdan Ghiu propune metafora transversală a „liniei de producţie” de­a lungul căreia ne producem unii pe alţii ca societate împreună cu şi prin intermediul artefactelor noastre, în rândul cărora arta ocupă un loc decisiv, strategic.

Recent, după masivul volum Linia de producţie. Lucrând cu arta (peste 500 de pagini, din care aproape 100 de imagini), Bogdan Ghiu a lansat un manifest intitulat Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (Cartea Românească), prin care prelungeşte reflecţia asupra noţiunii de traducere, pe care o propune drept cheie de înţelegere a lumii contemporane.

În 2014, printre artiștii împreună cu care a produs machete de realitate, traducându­le inter­medial activitatea, s­a aflat și tânărul Mihai Barabancea.