EARTHWORKS
de Mihai Nistorcurator: Cătălin Gheorghe

Galeria apARTe
(Facultatea de Arte Vizuale şi Design, str. Sărăriei 189)

Perioada expunerii: 22 mai – 3 iunie 2015
Deschiderea: 22 mai 2015, ora 6 pm

Proiect aplicat în cadrul programului Carte Blanche aux Jeunes Créateurs, susţinut financiar de Institutul Francez din Iaşi în parteneriat cu Vector Studio (UAGE).

Eveniment realizat în asociere cu C_F_C (Centrul de Fotografie Contemporană) Iași.

Argument:

Între peisajul natural și camera foto e concepută imposibila narațiune, însă preferata diversiune, pe care artistul și-o propune pentru a deconstrui relația de familiaritate cu imaginea fotografiată a naturii.
Fără a ne imagina singurătatea meditativă a fotografului în spațiul striat al subnaturalului și fără a ne pune în situația intrigării observatorului în prezența șarjantă a ecosistemului distorsionat, putem nega poeziei reducerea la tăcere, evenimentul privirii retroverse și instigarea la romantismul existențialist. În aceste condiții îți poți revoca aspirația la corectitudinea formalizată a înțelegerii.
Lucrările lui Mihai Nistor nu sunt metafore, nu sunt investigații, nu sunt variațiuni. Fiecare piesă are contradicția ei. Nu e peisaj, nu e obiect, nu e tehnică. Nu aș spune pentru nimic în lume ceea ce e. Pentru că aș spune cu totul altceva de fiecare dată. Cum anume în procesul unei practici — de a fotografia intervențiile umane în peisaj (fără a surprinde nicio prezență a omului), de a abstractiza fotografia pentru a o obiectifica, de a corela materialitatea cu manualitatea, în contrasens cu virtualitatea și digitalizarea – se poate concepe un experiment de gândire a evenimentului muncii ca repetiție intransigentă a irevocabilității creativității critice.
Referințele istorice și inserturile culturale (precum chestionarea peisajului pitoresc, retorica entropizării în mișcarea Earth Art sau evocarea mediilor alterate în mișcarea New Topographics) sunt multi-stratificate, așa cum imaginea negativului fotografic se suprapune peste emulsie, care la rândul ei se dispersează peste hârtie, care la rândul ei se fabrică din fibre împletite de celuloză, care la rândul ei e obținută din masă vegetală crescută din pământ. În această logică a multi-stratificării, fotografia poate fi considerată ca fiind generată de o relație transformativă cu pământul.
În expoziție mai e un secret, la vedere, o non-fotografie care funcționează ca un indice al unei practici-bazate-pe-o-cercetare în câmpul de fugă al unui deznodământ temporar.

Mihai Nistor este masterand al Facultății de Arte Vizuale și Design, Specialzarea Foto-Video, în cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

Earthworks-de-Mihai-Nistor-_-Vector-Studio