Róbert Köteles  – Pending

Vernisaj: 15 Mai 2015: orele 19.00 –  21,30

Galeria Anca Poterașu
Strada Plantelor 56
023975 București 2
T: +40744 342 944

www.ancapoterasu.com

Galeria Anca Poterașu are plăcerea să vă invite vineri, 15 mai, începând cu orele 19.00, la vernisajul expoziției „Pending” a artistului timișorean Róbert Köteles.

În contrapunct radical cu valul figurativ, încă viguros reprezentat pe scena globală și locală, Róbert Köteles este unul dintre acei artiști, care se întoarce și persistă în formula picturii non-figurative, mergând pe urmele experimentelor artistice timișorene, ce i-au marcat anii de formare.

Recursul la recuzita limbajului abstract(izant) pare a fi pentru artist, dincolo de un exercițiu stilistic, și o metodă de cercetare vizuală, pliată – într-o primă instanță – asupra mijloacelor și posibilităților picturii înseși. Printr-o atitudine auto-reflexivă, și privit „în răspăr”, demersul plastic al lui Róbert Köteles își exhibă instrumentele, deconstruindu-le – cu o austeritate bine controlată – până la elementele constitutive (punctul, linia, tușa de culoare). Odată descompuse, aceste semne primare devin vectorii unui raționament complex, care plasează spațialitatea în centrul discursului.

De aproape două decenii încoace, artistul proiectează și re-codifică amprentele realității prin intermediul unei structuri grafice distinctive: o țesătură geometrică, filigranată, ce compartimentează suprafața plană într-o rețea de linii și forme elementare care, împreună, reconfigurează datele fizice ale spaţiului și ale perceperii sale, și clădesc suportul vizual pentru o serie de intervenții, ori evenimente (semnale) plastice. Operând prin focalizări și defocalizări succesive – de la „excrescențe” stelate la aluzii vegetale și formațiuni (pseudo)moleculare –, imaginile artistului chestionează relația dintre intuiție și raționament, certitudine și imprevizibil, ordine și dezordine, vizibil și lizibil, în interiorul unui spațiu „advers” cu infinite posibilități de configurare/propagare.
Investite cu forță ordonatoare, rețelele ce traversează producția artistului explorează mișcările spațiului și timpului asemeni unei hărți, care descrie lumea în absența ei, dedublând-o în planul imaginii conform unui aranjament analitic precis. Intenția acestui dispozitiv personal de vizualizare este aceea de a contrage, printr-o (calculată) matematică a formelor, o matematică (fluctuantă) a timpului. În cuvintele artistului: „Clipa – ca moment originar – ce ţine încă laolaltă, într-o nedeterminare, toate posibilităţile apariţiilor care pot interveni, etalându-şi valenţele individuale, distinctive, dar în acelaşi timp şi efemere”.

Pentru a crea realitatea concretă a unui concept altminteri abstract, artistul recurge la principiul spațial specific rizomului. Fără origine (intrare) și finalitate (ieșire), arborescența de traiectorii vizuale închide în sine direcții de energie, care proliferează în nuclee, dar privilegiază pasajele. În căutarea modulațiilor timpului, experiența privirii devine, în mod necesar, nomadă: urmărind puncte de sprijin, ea se pierde în cavități, survolează interstiții și se oprește – în cele din urmă – într-o suspendare esențială, ce ține de natura plurală a unui „a fi aici” și „a fi, concomitent, departe”, cu care artistul (involuntar poate) ne confruntă. [Ioana Mandeal]
– –
Róbert Köteles (n. 1975, Salonta) a absolvit Secția de Pictură din cadrul Universității de Vest din Timișoara (1998) la clasa profesorului Constantin Flondor, și trăiește și lucrează între Timișoara și Salonta. Această primă expoziție personală în Galeria Anca Poterașu acoperă zone diverse din producția sa recentă: de la schițe și desene în tuș, la pictură în acrilic.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC