Sensoria / The Anatomy of Experience

Expozitia lunii mai din proiectul No. 88,

“The body is our general medium for having a world.”   Maurice Merleau-Ponty

Sensoria : The Anatomy of Experience a treia tema din cadrul proiectului No. 88, va prezenta in luna mai artistii: Gabriel Bodnariu ( pictura), Raluca Ilaria Demetrescu ( tehnica mixta), Alexandru Gelehrter (tehnica mixta), Cristiana Negoescu ( instalatie), Ileana Oancea ( sculptura), Florin Pantilimon (grafica), Dragos Patrascu (grafica), Radu Raileanu ( pictura), Cristina Russu ( ceramic), Adrian Sandu ( pictura), Bogdan Teodorescu ( fotografie).

“I am all that I see, I am an intersubjective field, not despite my body and historical situation, but, on the contrary, by being this body and this situation, and through them, all the rest.”

Preocuparea semiotică a secolului XX a însemnat plasarea cerebralului deasupra fizicului în discursurile teoretice asupra artei. Începând cu Erwin Panofsky, ale cărui teze în domeniul iconografiei au transformat istoria artei, criticii de artă au căutat să explice sensurile unei lucrări, având scopul de a o decodifica, de a-i înțelege simbolurile și de a le plasa într-un context politic, social și cultural.

În teoriile semiotice, simțul vederii nu numai că domină în analiza unei opere de artă (până la urmă vorbim de arte vizuale), dar este și separat de celelalte simțuri- este cel ce duce către raționalitate, în timp ce celelalte simțuri țin de sfera corporală. Din interiorul acestei paradigme, istoria artei s-a bazat pe ideea că o persoană rațională – reprezentată cel mai clar de figura criticului de artă – poate cunoaște o operă de artă prin actul de a se uita la aceasta și a analiza-o, nu de a o simți.

Însă, odata cu Dadaismul și dezvoltarea mișcării Bauhaus, artiștii au provocat istoria artei la o schimbare a paradigmei în care doar vederea și raționalismul contează, căutând să lărgească câmpul de percepție al unei lucrări, să schimbe întrebarea pe care și-o pune privitorul de la “ce înseamnă lucrarea” către “cum simt lucrarea”?

De aici, simțul vederii a început să fie perceput ca o poartă către celelalte simțuri, inseparabil de aceastea, iar arta contemporană a integrat elemente multimedia pentru a se exprima pe un plan multi-senzorial. Desigur, această schimbare nu ar trebui sa fie o scuză pentru o artă lipsită de idei, de viziune și de claritate. Din contră, aceasta poate deschide porțile către o artă care ar ajuta privitorul să perceapă lumea din jurul său prin opera respectivă, prin lumea artistului și să simtă arta așa cum își simte viața.

Arta ca experiență ce ne acaparează cu totul înseamnă plăcere și alinare, nu doar o obligație socio-culturală.

 

No. 88 este un proiect initiat de Art Yourself  pentru anul 2015 care va prezenta  88 de artisti contemporani ce vor derula, pe tot parcursul acestui an,  o proiectie personala, riguroasa, senzoriala, reflexiva si sublima, asupra  viziunii lor artistice. Intregul proiect este structurat in 8 expozitii pe 8 teme diferite, care vor deschide portile publicului in fiecare  luna cu cate 11 artisti diferiti. Intregul concept al proiectului graviteaza in jurul cifrei opt:

88  artisti contemporani

8 expozitii

8 ale fiecarei luni

440 lucrari de arta contemporana

Anul 2015 este 2+1+5 = 8

Proiectul No. 88 va reuni viziuni, abordari, exprimari si sensuri diferite despre viata, arta si gandire creativa ale artistilor contemporani consacrati si tineri.

Asadar, va invitam in fiecare 8 ale lunii sa vibrati impreuna cu noi intr-o corelare intre arta si numerologie, intre mistic si estetic.

L acrilic ulei pe panza 80x100 cm 2015

_DSC1988

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

attack on the senses - 30x40, tus negru pe hartie clipa2 colorat5 Eufemism 78X88 cm_ tehnica mixta_ tipar digital 2011

……………………………..

the-thing-mai

The Things – proiect urban de Catalin Oancea

MAI, 2015 / RADAR

in exclusivitate pentru Art Yourself Gallery

In paralel cu proiectul No. 88, galeria lanseaza si un concept artistic urban creat si realizat de sculptorul Catalin Oancea in exclusivitate pentru Art Yourself.

“The Things” sunt o lume imaginara de forme colorate ce contrasteaza cu griul si monotonia orasului, ce aduc un nou tip de viata, de locuire, ce paraziteaza si revitalizeaza imaginea sterila a ominiprezentului oras. Formele deriva din microcosmosul biologic avand ca punct de plecare structuri microcelulare redimensionate.

Ele sunt o poarta ce te transpune in alta lume, una a culorilor si a formelor neregulate, a jocului.

Work in progress, lucrarile nu vor fi expuse toate deodata, ci vor naste una din cealalta, vor popula treptat spatiul, la inceput stinghere, singulare, ca mai apoi sa domine, sa cucereasca.

In luna mai va prezentam RADAR / 85 x 85 x 210 cm / tehnica mixta

Pe tot parcursul anului, lunar, spatiul exterior al galeriei va prinde culoare si o noua forma de exprimare urbana, prin amplasarea a cate un element sculptural contemporan.

Va invitam sa fiti martorii unei creatii care va creste in timp si va transforma spatiul urban intr-un loc de contemplare artistica.

Art Yourself Gallery / Str. Clucerului no. 88 / 021 222 98 77 / [email protected]

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.