ALERT studio (Pink Code)   |   Artist: Aurora Király  |   7 Mai – 22 Mai   |   2015
Deschidere: 7 Mai 2015   |   ora 19:00

Str. Mircea Vulcănescu nr. 2-4, 010821, București, Romania

 
Cut & Paste Histories
Curator: Raluca Ilaria Demetrescu
 
În seria Viewfinder (Vizor) prezentată în expoziţie, Aurora Király „re-citeşte”, din perspectiva prezentului, fotografii pe care le-a realizat cu aproape două decade înainte.
 
Vizorul este un dispozitiv al aparatului de fotografiat care permite utilizatorului să selecteze ceea ce va apărea în imagine. Prin intermediul unui vizor temporal similar, artista încadrează fragmente de realitate trecută, într-o ficţiune abstractă recentă. Această alăturare explorează mai mulţi parametri: felul cum se percepe în prezent o imagine din trecut, modul diferit prin care se poate „surprinde” o situaţie prin fotografiere sau prin desen, tactilitatea suprafeţelor folosite, raportul dintre bi- şi tridimensional, etc.
 
Una dintre provocările seriei Viewfinder a fost realizarea unor desene variabile, unde periodic se poate interveni şi modifica lucrarea, prin simple rabateri, translări, deschideri, închideri, care schimbă ansamblul.
Liniile de forţă şi planurile arhitecturale ale asamblajului folosesc ca tehnică predominantă plierea, cu o dublă justificare: pliul modal, ca prelungire şi modulaţie a fotografiei în desen şi invers, şi pliul funcţional, ca articulare între bi- şi tridimensionalitate.
 
Este aproape ca atunci când cineva din trecut încearcă să imite o tehnologie din viitor, cu mijloacele şi materialele pe care le are la îndemână. Ceea ce iese e un simulacru al tehnologiei respective, un „cheap imitation” à la John Cage. Dar, în acelaşi timp, lucrarea devine un obiect intim, naiv şi pauper, profund subiectiv şi umanizat. Prin fanta îngustă a pliului dublu suntem invitaţi la voyeurism şi la un skeumorfism răsturnat.
…………………………………………
POSTCARD 14 x 10-01aurora
ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery. Vizitarea expozitiei se va face în perioada 7 Mai – 22 Mai prin programare e-mail sau telefonica la 0731008127.
ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.
ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.