BÁZIS contemporary art space, Cluj-Napoca

Pavel GROSU

 

Detalii eveniment:

Vernisaj: 3 Aprilie 2015, 19.00

Adresa: Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61, etaj 1, Cluj-Napoca

NOTHING BY CHANCE

work Pavel GROSU
În societatea contemporană statutul imaginii este acela de entitate adaptabilă, de “subiect/obiect” proteic, care posedă calitatea de a-și modifica semnificațiile în funcție de context, iar atunci se pune problema receptării imaginii ca instrument care poate provoca emoții specifice și chiar planificate.

Imaginile sunt fluide și sudează legăturile de nouă semantică între politică, mass media și tehnologie. Ele dețin putere, iar în ecuația compozițiilor ce au ca bază colajul, materialul vizual brut este colectat pentru a putea fi apoi mixat de așa manieră încât să absoarbă tendințele primare de semnificare astfel încât viziunea personală să fie cea proeminentă.

Totuși, sub aparența banalității fluxului mai mult sau mai puțin deconstruit de imagini se află mereu spectrul amenințător al marketizării și controlului. Asumând toate implicațiile diacronice ale deconstrucției și recontextualizării imaginilor, în cazul de față “what you see is what you get, but what you do not see matters”, adică : expeditorul este cel care manipulează/modelează informația deja existentă în mesaj; în acest fel el integrează și ceea ce este conținut inițial în mintea posesorului, de unde rezultă exformația sau omiterea inteligibilă.

Această excludere a unui truism vizual autoasumat face obiectul plurivalent al unei “vorbării pline”: căci informația fără exformație este vorbărie goală!