Editura Litera lansează seria de cărți dedicată fotografilor amatori și profesioniști: Școala de fotografie, de Michael Freeman.

Ca în orice alt domeniu tehnica a evoluat spectaculos și în fotografie. Dacă inițial aparatele de fotografiat erau adevarate bijuterii mecanice, s-a ajuns ca acestea să fie în prezent adevărate computere, cu softuri special create să vină in ajutorul celor care fotografiază. Cu toate acestea, regulile de bază au ramas aceleași. COMPOZIȚIA spre exemplu, se aplică după aceleași formule, care sunt folosite de mult în arhitectură și în pictură.

Pentru toți cei pasionați de fotografie, indiferent că utilizează aparate foto clasice, cu film, aparate digitale sofisticate sau smartphone, este decisiv să înțeleagă felul cum se face o buna compoziție, pentru a putea obține fotografii interesante, spectaculoase, care fac diferența față de imaginile banale, făcute pur și simplu.

Volumul “Compoziția” din seria de cărți Școala de fotografie, de Michael Freeman, publicat de Editura Litera prezintă pe larg și detaliat toate aspectele importante, fiind exemplificate cu fotografii concludente. Sunt prezentate probleme legate de geometrie, de proporții, simetrie și echilibrarea compoziției. Un alt capitol tratează cromatica, folosirea culorilor, a luminii și a umbrelor. Sunt menționate și aspecte tehnice despre optică, fiind descrise tipurile de obiective cu diferite distanțe focale și rolul lor în compoziție. Sunt prezentate tehnici de fotografiere în mișcare sau expuneri cu timp lung. În încheiere sunt sfaturi despre postprocesarea imaginilor, despre decupare, contrast și culoare, balansul pe alb.

Volumul “Compoziția” poate fi achiziționat online

text și foto Lucian Muntean

compozitia - LM (1) compozitia - LM (5)