11 spectacole din 10 țări – Albania, Bulgaria, Georgia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Italia, Rusia și România – semnate de regizori cunoscuți, printre care se regăsesc Andriy Zholdak, Ivan Dobchev, David Doiashvili, Spiro Duni ș.a., precum și 2 co-producții NETA în premieră vor fi prezentate timp de 7 zile, între 28 august și 3 septembrie 2015, la București, în cadrul Festivalului Internațional NETA sub Motto-ul “Teatrul – erou al timpului prezent” sub acelaşi  unic acoperiş, cel al Teatrului Național „I.L.Caragiale”.

Membrii juriului de selectie vizitand terasa TNB, la invitatia dlui Ion Caramitru

Membrii juriului de selectie vizitand terasa TNB, la invitatia dlui Ion Caramitru

NETA- New European Theatre Action, rețea din care face parte, ca membru fondator, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, își are sediul la Ljubljana (Slovenia) și reunește 67 de membri (teatre naționale, companii, festivaluri) din 19 țări europene, fiind în prezent cea mai amplă asociere teatrală de acest format în Europa. Calitatea proiectelor NETA s-a bucurat recent de o importantă recunoaștere, prin acordarea unei semnificative finanțări europene din partea EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency). Actant important în Balcani și în estul Europei, reţeaua NETA îşi propune să coaguleze energiile creatoare ale acestui spaţiu, să contribuie la promovarea şi diseminarea acestora, la identificarea și consolidarea unei specificităţi culturale, a unui mod de a face teatru în secolul XXI, într-un dialog productiv, creativ cu Europa de Vest şi nu numai, în spiritul „culturii fără frontiere”.

TNB 2015

TNB 2015

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL NETA 2015, organizat la Bucureşti în chiar anul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea reţelei NETA, va reuni pe scenele TNB câteva din cele mai reprezentative producții teatraleaparținând teatrelor membre ale rețelei NETA.

Prinde astfel contur propunerea lansată încă din 2013 de Ion Caramitru, de organizare, la Teatrul Național din București, a acestui eveniment menit să stimuleze schimburile culturale la nivelul Europei de Sud-Est și să includă Bucureştiul, dar și ansamblul cultural unic din capitala României, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti – integral remodelat în urma complexei operații de reconstrucție- în circuitul internațional.

Selecţia spectacolelor invitate la Festivalul NETA de la București aparține unui juriu compus din trei personalități ale vieții teatrale internaționale: Blagoja Stefanovski, Președinte NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović Secretar general NETA, directorul Festivalului Internațional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia) și George Banu, teatrolog, președintele de onoare al AICT, profesor la Sorbona, Paris (Franța).

Reuniți la București în 27 februarie 2015 în cadrul unei întâlniri de lucru cu echipa de organizare a Festivalului NETA, cei trei selecționeri și-au definitivat opțiunile și au stabilit lista finală a spectacolelor participante la festival. Tematica legată de Naționalitate și Emigrație, cea a căutării Identității, precum și raportul Teatrului cu Realitatea par a constitui numitorul comun al titlurilor incluse în selecție, furnizând, totodată, subiecte de dezbatere pentru mesele rotunde care vor completa programul festivalului.

Evenimentul teatral de la București va prilejui o primă confruntare a creatorilor din Sud-Estul Europei cu publicul și cu oamenii de teatru din România, dar şi cu invitaţi din străinătate – critici teatrali, jurnalişti, directori de festivaluri, coordonatori de proiecte.

Gazdă a viitorului FESTIVAL INTERNAŢIONAL DE TEATRU NETA 2015, Bucureștiul va putea oferi în premieră publicului românesc, sub “pălăria” unică și simbolică a Teatrului Național „I.L.Caragiale”, un eveniment de anvergură internațională, capitala României transformându-se, pentru câteva zile, într-o adevărată platformă de dialog, jucând rolul ambițios de mediator între spații culturale aparținând uneia din cele mai fertile „intersecții” geo-politice, strategice și culturale ale Europei contemporane.