Doi români au ajuns în finala Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume

  • Lucrările finaliştilor Cosmin Bumbuț și Daniel Necula vor fi expuse la Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai
  • Fotografiile lor au fost alese dintr-un număr record de înscrieri: 444 de înscrişi din 171 de ţări

Printre finaliştii Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume, se numără anul acesta şi doi fotografi români:

  • Cosmin Bumbuţ prin colecţia Arhitectură în categoria pentru profesionişti, o serie de imagini copleşitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România
  • Daniel Necula cu fotografia Enhanced în categoria Open, o fotografie alb negru îndrăzneaţă, despre o femeie pe o bicicletă, cu un detaliu inedit

Ediţia de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenţi din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliştii au fost aleşi dintr-un număr record de 173.444 de înscrişi proveniţi din 171 de ţări, o creştere de 24% în comparaţie cu numărul de participanţi de anul trecut.

Fotografii înscrişi în categoria Open au fost jurizaţi pe baza unei singure fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniştilor au concurat cu un portofoliu de fotografii.

Premiile competiției constau în sume de bani şi în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria Open vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 căştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie în cadrul unei festivităţi de premiere la Londra.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, va fi decernat şi premiul L’Iris d’Or pentru Cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câştiga şi premiul cel mare de 25.000 de dolari.  Alături de el vor fi anunţaţi şi câştigătorii categoriei destinate profesioniştilor, a categoriei pentru tineri şi studenţi, respectiv căştigătorul titlului de Fotograful anului din categoria Open, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.

Fotografiile realizate de cei doi finalişti români vor fi expuse în cadrul expoziţiei 2015 Sony World Photography Awards Exhibition, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada  aprilie – 10 mai.

Concursul Sony World Photography Awards premiază cei mai buni fotografi contemporani ai anului trecut. Fiind adresat tuturor pasionaţilor de fotografie, competiţia include cinci categorii diferite: unul adresat profesioniştilor (Professional), unul deschis tuturor pasionaţilor de fotografie (Open), unul pentru tineret (Youth), unul pentru studenţi (Students) şi unul pentru fotografiile realizate cu telefonul mobil (Mobile Phone). Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc la adresa www.worldphoto.org

Cosmin-Bumbut_Romania_SHORTLIST_Professional_Architecture_2015_3

Camera Intima

Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizita de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în înschisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare).

Copyright: ©Cosmin Bumbuț, Romania, SHORTLIST, Architecture, Professional, 2015 Sony World Photography Awards

Cosmin-Bumbut_Romania_SHORTLIST_Professional_Architecture_2015_7

Astrid Merget Motsenigos, Directorul Creativ al World Photography Organisation, organizatoarea concursului, a declarat despre finaliştii ediţiei din acest an:

“Cel mai important scop al Sony World Photography Awards este să serbeze şi să arate aprecierea pentru artiştii talentaţi care lucrează în domeniul industrei fotografice. Şi anul acesta, selecţia de finalişti demonstrează diversitatea şi priceperea nu doar a fotografilor deja binecunoscuţi, dar şi a numărului din ce în ce mai mare de pasionaţi, pentru care aceste premii reprezintă o oportunitate de a ieşi în evidenţă.”

“Alegerea finaliştilor din numărul record de înscrieri a reprezentat o sarcină care i-a pus la încercare pe membrii juriului nostru de specialitate, dar suntem foarte mândri să vă prezentăm o selecţie care include unele dintre cele mai bune fotografii din lume.”

Daniel-Necula_Romania_Shortlist_Open_Enhanced_2015Wrong Way, Copyright: ©Daniel Necula, Romania, Shortlist, Enhanced Open, 2015 Sony World Photography Awards