Încă o speranță pentru carte

Text si fotografii Călin Hentea

La doar jumătate de oră de la deschidere, adică pe 12 februarie 2015, la ora 10.30, chiar în mijlocul săptămânii, când lumea este îndeobște la serviciu, noua librărie Cărturești de pe strada Lipscani avea deja mulți vizitatori. Desigur o bună parte, dar nu majoritatea, erau fotoreporteri și jurnaliști trimiși de șefii lor să consemneze un eveniment cultural remarcabil al Capitalei. Dar mai erau și tineri, mai erau și oameni în toată firea, care toți erau interesați de cărți în noul lor ambient. Cărți puse-n rafturi, cu dichis pe mai multe nivele, cu o scară interioară, care fie și albă, m-a trimis cu gândul la faimoasa librărie Lello e Irmao și a ei unică și celebră scară de lemn sculptat din Porto.

Toate elementele definitorii rețelei Cărturești sunt prezente în vestigiul istoric al lui Jean Chrissoveloni din strada Lipscani. În plus este lumina, este spațiul, este aerul care toate fac posibil accesul imediat și intim al cititorului spre cartea din raft. Orice fel de carte. Sigur, ca peste tot în librăriile românești, autorii străini sunt mult mai numeroși în toate domeniile decât cei români, cartea în limba engleză domină la scor cărțile în alte limbi (de ce oare nu găsim cărți în franceză sau germană), Humanitas-ul și Polirom-ul își adjudecă autoritar locurile fruntașe, lipsesc rafturile cărților vechi, cu preț redus și prea puține sunt cărțile editurilor necompetitive, de nișă. Dar și librarii trebuie să trăiască, nu-i așa ?

Important este însă că în plin centru chefliu și kitsch al Capitalei a apărut o insulă a cărții, unde cei ce se încăpățânează să citească se pot îmbăta în liniște cu mirosul paginii tipărite. Fiecare nouă librărie ce se deschide în România este un act de mare curaj și de o valoare culturală incomensurabilă, în condițiile în care piața editorială geme lihnită la limita supraviețuirii, autorii români publică mai mult pe banii lor decât pe cei ai editorilor, iar cititorii, storși zilnic de timp și energie, își numără cu jenă în palmă bănuții disponibili pentru a-și cumpăra cartea după care tânjesc atât de mult.

caruresti - foto calin hentea 4809 caruresti - foto calin hentea 4810 caruresti - foto calin hentea 4811 caruresti - foto calin hentea 4812 caruresti - foto calin hentea 4813 caruresti - foto calin hentea 4814 caruresti - foto calin hentea 4815 caruresti - foto calin hentea 4816 caruresti - foto calin hentea 4817