program februarie

  Reactor de creație și experiment,

Cluj-Napoca, str. Petofi Sandor, nr. 4

 Programul lunii februarie

La Reactor, ca și prin alte părți, dezmorțeala e acum aproape completă și încep chiar să apară gânduri timide despre primăvară. Se zice că nimănui nu-i place februarie, dar noi credem că multe lucruri bune se pot întâmpla chiar și într-o lună scurtă și friguroasă. Spectacole de teatru sau de improvizație, un concert și un vernisaj – sunt propunerile Reactor de creație și experiment pentru combătut melancolia.

Luna începe cu o producție care a mai putut fi văzută la Reactor, Foc de Voie, dar care se va juca, de data aceasta, în cadrul evenimentului Ziua Roșiei Montane, și va avea intrare liberă. Weekendul următor este unul… romantic – pentru că este Valentine’s Day, și nu spunem nu unei ocazii să vorbim despre iubire. Sâmbătă, cei din În 4D se iubesc mai în joacă, mai în serios, dar cu siguranță, ca în filme. Duminică, băieții de la Just Push Play improvizează pe tema dragostei în două spectacole consecutive (pentru că nu poți avea niciodată prea mult din ce e bun). Al treilea sfârșit de săptămână al lunii e stăpânit de cele două spectacole marca Reciproca, Poker și 9 din 10, despre persoană, personalitate și personaj, despre frici și probleme contemporane. Februarie se încheie cu un mix de evenimente: vernisajul expoziției Rout/e a lui Matei Toșa deschide seria în seara de vineri, fiind urmat, sâmbătă, de one woman show-ul Imperiul șoptit de Turandot – povestea unei femei nemuritoare. Concertul 3 o’clock pune punct celei mai scurte luni, în ritmuri de swing, blues, boogie și bossa.

Vă așteptăm la Reactor, să fiți parte din Reacție!

Duminică, 8 februarie, ora 19:00

FOC DE VOIE

O poveste dintotdeauna

KILLED BY FRIENDLY FIRE

A never-ending story

de Ștefana și Ioan Pop-Curșeu

 Regia: Ștefana Pop-Curșeu

Cu: Ionuț Caras și Cristian Grosu

Voci: Maria Vădan (copilul narator), Radu Lărgeanu, Filip Odangiu, Alexandra Tarce (vocile din vis)
Mixaj sunet: Rareş Stoica
Interpretare coloană sonoră: Cătălin Dumitraş, Grupul Iza

Aşezat în cerc, în jurului unui spaţiu de joc simbolic, publicul este chemat să asculte povestea unui tânăr meşteşugar reîntors la casa părintească pentru a-şi regăsi rostul în lume. Arta figurinelor de hârtie pe care o practică îi aduce o prietenie nesperată, într-un context social instabil, sub presiunea constantă a progresului economic. Ce se întâmplă însă când nu se joacă după aceleaşi regului, când conştiinţa tace sub talpa avuţiei, când aproapele nostru deschide focul fără somaţie? Şi dacă e doar veşnica poveste a pactului cu răul în necunoştinţă de cauză? O poveste dintotdeauna şi de pretutindeni.

O producţie independentă în parteneriat cu Facultatea de Teatru şi Televiziune, UBB Cluj, Asociaţia Persona, ImagineTact

  

Sâmbătă, 14 februarie, ora 19:00

ÎN 4D

de Alexa Băcanu

spectacol de teatru

Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Valentin Oncu, Doru Taloș

Regia: Ovidiu Caița

Cât de mult din ce știm despre iubire e informație preluată din ficțiunile altora și cât e realitate personală? Există vreo diferență între cele două? În 4D urmărește modul în care patru personaje își creează și interpretează viața și relațiile prin prisma filmelor preferate. Realizând mai mult sau mai puțin ce li se întâmplă, ele se îndrăgostesc, se despart și se urăsc, adoptând roluri care sunt imitații ale altor roluri, produse străine ale unor autori necunoscuți, care devin însă formatoare de percepții, concepții și prejudecăți.

 

Duminică, 15 februarie, ora 19:00 și ora 21:00

JUST PUSH PLAY

spectacol de improvizaţie

 Cu: Dragoş Muscalu, Bogdan Bob Rădulescu, Rob Pavicsits şi Matei Rotaru

Invitat special: Andrei Teleleu (trupa Freeze din București)

Totul se construieste pe loc, fara regizor, fara scenariu. Telecomanda e in mana publicului. Așa că… JUST PUSH PLAY!

Vineri, 20 februarie, ora 19:00

POKER

după romanele Poker și Poker. Black Glass de Bogdan Coșa

spectacol de teatru

 Cu: Valentin Oncu, Paul Socol, Doru Taloș

Dramaturg: Adriana Hăgan

Regia: Leta Popescu

    Poker este un spectacol pilot demarat în cadrul proiectului De la proza contemporană la spectacol prin susținere reciprocă, proiect care își propune întâlnirea dintre tineri scriitori și companii de teatru independente. Având la bază romanele Poker și Poker. Black Glass ale lui Bogdan Coșa, spectacolul Poker îl are în prim plan pe Tudor, un tânăr de douăzeci și ceva de ani, surprins în câteva momente definitorii din viața lui de adult, și propune o structură dramatică modernă, familiară spectatorului contemporan de teatru.

O producţie a Asociaţiei Reciproca în colaborare cu Reactor

Sâmbătă, 21 februarie, ora 19:00

9 DIN 10

spectacol de teatru

 Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu

Regia: Leta Popescu

Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș

Chestionând limbajul specific cărților motivaționale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizațiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticiilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fake şi true, la limita dintre how to be… şi be yourself!

O producţie a Asociaţiei Reciproca în colaborare cu Reactor

Joi, 26 februarie, ora 19:00

ROUT/E

Vernisaj

Dezordinea(rout) și parcursul (route) unor drumuri care pot fi traversate.

  

Vineri, 27 februarie, ora 19:00

IMPERIUL ȘOPTIT DE TURANDOT

adaptare după texte de Gozzi, Schiller, Adami şi Simoni, Camus

One-woman show

Cu: Georgiana Ghergu

Un spectacol de Diana Dragoș

Mișcarea scenică: Alexandra Sofonea

O producţie Reactor de Creație și Experiment

 Imperiul Șoptit de Turandot este o adaptare a legendei prinţesei chineze, bazatã pe piesele lui Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, libretul lui Giuseppe Adami și Renato Simoni pentru opera lui Puccini, cu inserţii din Caligula lui Camus.

Turandot, femeia-dragon a Chinei de altãdatã, a rãmas pe podiumul din Sala Divanului, de unde îşi trimitea cândva la moarte pretendenţii ce nu reuşeau sã treacã probele date de ea. Deşi opulentul palat a ajuns o ruinã şi cei din jurul ei au murit, îşi retrãieşte legenda de secole, schimbându-i însã finalul. Spre deosebire de toate prinţesele Turandot dinaintea ei, cele care s-au cãsãtorit cu prinţul Calaf, aceastã Turandot nu îmbãtrâneşte. Frumuseţea ei, care provoca rãzboaie în imperiu, a rãmas intactã de-a lungul timpului. Cei care vin sã vadã „femeia care nu moare” pentru cã şi-a împietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asistă la înfrângerea prinţilor. Şi pentru cã regãseşte aceeaşi esenţã în oameni de sute de ani, refuzã sã-şi pãrãseascã povestea.

Sâmbătă, 28 februarie, ora 19:00

3 O’CLOCK

Concert

 Cu: Nicole David, Lina Bakutayan, Andreea Alexievici

Chitară: Marian Bălan

3 o’clock este un trio vocal format din Nicole, Lina şi Alexa, acompaniate la chitară de Marian Bălan.

Formația aduce cu fiecare apariţie atmosfera anilor ’30, prin vestimentaţie şi stil, dar mai ales prin muzică. Ritmurile de swing, blues, boogie şi bossa creează întotdeauna un concert de neuitat.