20deani_3-AFIS

În premieră pe scena TNB, 20 DE ANI ÎN SIBERIA, un tulburător monolog dramatic despre calvarul deportării

Cu două reprezentații de avanpremieră, în 22 și 23 ianuarie și premiera oficială în data de 7 februarie 2015, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București o prezintă pe AMALIA CIOLAN în monologul dramatic „20 de ani în Siberia”, dramatizare de Sorin Misirianțu după cartea Aniței Nandriș-Cudla, „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață”. Cunoscut reprezentant al tinerei generații de creatori de spectacol, cu numeroase montări pe scenele din țară, mai ales la Teatrul Național din Cluj-Napoca și la Teatrul Național din Târgu-Mureș, actor, dar și scenarist și regizor de film,  Sorin Misirianțu semnează de asemenea regia și scenografia pentru această producție din cadrul Programului TNB „Procesul comunismului prin teatru”.

20 de ani în Siberia este un spectacol despre destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic. Printre cei 13.000 de români din nordul Bucovinei, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat şi Aniţa cu întreaga familie. A supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească fiii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii  a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. „După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, aprecia Monica Lovinescu.

Adusă în scenă, la TNB, povestea dă naștere unui spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație de a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX,  asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică.

În interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan vom descoperi o țărancă simplă, înzestrată cu o fluență a scriiturii și un firesc al povestirii în fața cărora talentul multor scriitori consacrați pălește.Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunța vreodată cuvântul „comunism”, Anița/Amalia își acordează gândurile și trăirile într-o interpretare artistică excepțională, care ne relevează „statura net aristocratică a țăranului român”, așa cum spunea Ștefan J. Fay.

Pentru Amalia Ciolan, actriță a Teatrului Național din București din 1994, acest tulburător monolog dramatic este totodată o redescoperirea a valențelor ei actoricești. Ați putut-o vedea și în alte creații încărcate de dramatism, în „A patra soră” de Janusz Glowacki, „Trei surori” de A.P. Cehov, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec,  „Amanţii însângeraţi” de Chikamatsu Monzaemon, „Povestiri din zona interzisă” după Svetlana Alexievici, „Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, sau  „Macbeth de William Shakespeare, spectacol la care i-a fost încredințat șirolul de asistent al regizorului Radu Penciulescu.

Primele întâlniri cu publicul vor avea loc în zilele de: 23, 24, 29 și 30 ianuarie 2015, de la ora 20.00, în Sala MEDIA a Teatrului Național din București, iar premiera oficială – sâmbătă 7 februarie 2015, ora 20.00.