Duminică 25 ianuarie 2015, de la ora 11.00, la Sala ATELIER, în cadrul programului
CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL
Emil Hurezeanu
prezintă conferinţa cu tema Europa, între crizele de creștere și criza terminală
„Europa se află în centrul unor crize neobișnuite: un război în Răsărit, între Ucraina și Rusia, declanșat de dorința Ucrainei de apropiere de Europa și de dorința Rusiei de despărțire de Europa. Se pune în chestiune capacitatea Occidentului de depășire a crizei economice și a crizelor sociale, a neputinței politice și morale de gestionare a democrației în era capitalismului muribund. Asistăm la comoția provocată de atentatele teroriste din capitala Franței, pe un fundal de escaladare a fenomenelor de antisemitism, islamofobie și xenofobie în țările fondatoare ale iluminismului și civilizatiei euro-atlantice. Nu mai putem vorbi nici de creștinism, nici de Islam, ci de furia apusului religiilor. Suntem martorii unei crize mai ample a globalizării, care omogenizează fără să conecteze, ci prin separarea și exacerbarea identităților. O criză a religiei, a ideologiilor colective și integratoare, sfidate de excesele individualismului debusolat, autist și agresiv.
Crizele Europei s-au instalat și între centru și periferie, la nivelul statelor naționale membre ale UE, precum și între miezul tare al Europei dezvoltate în raport cu țările periferice ale continentului. Alcătuiesc aceste semne și semnale un sindrom temporar, în logica creșterii problematice, sau unul terminal, în logica descreșterii iremediabile a Occidentului?” (Emil Hurezeanu)
Despre EMIL HUREZEANU
Născut în 1955 la Sibiu. Unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti şi analişti politici ai momentului. Între 1975 şi 1979 urmează cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista Echinox, iar din 1978 ocupă postul de secretar de redacţie, publicând poezii şi critică literară.
După terminarea facultăţii, în 1979, îşi adună poeziile în volumul Lecţia de anatomie, distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. În 1981, Ana Blandiana, în calitate de câştigătoare a Premiului Herder, oferă bursa redacţiei Echinox, iar aceasta îl nominalizeaza pe Emil Hurezeanu care va pleca la Viena în 1982. După terminarea celor două semestre ale bursei Herder, ajunge la München unde se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1995. În octombrie 1983 primeşte azil politic în Germania. În aceeaşi perioadă începe să scrie cronici politice şi să realizeze rubrica Actualitatea românească. Devine şi consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio şi televiziune europene. În 1985 primeşte o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază ştiinţe politice. Întors în Germania, îşi continuă studiile la universităţi americane din Europa, până la masteratul pe care şi-l susţine la Boston în Relații Politice Internaţionale şi Strategice. În 1990 se întoarce în România, lucrând în continuare pentru Europa Liberă. În 1995, postul de radio se mută la Praga, iar Emil Hurezeanu devine pentru scurt timp director. În acelaşi an pleacă la Köln pentru a lucra ca director al secţiei române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice. Rămâne aici până în 2002, când se întoarce definitiv în România.
Timp de cinci sezoane este realizatorul emisiunii România mea la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secţiunea talk-show. Din 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap şi pajură la Realitatea TV. Îşi continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii Interviurile Europa FM la postul cu acelaşi nume. În martie 2003 devine consilier personal al primului ministru din acea vreme, Adrian Năstase, pe probleme de analiză politică a unor fenomene externe, demisionând din această funcţie după şase luni.
În România publică şi două volume de eseuri politice, Între câine şi lup (1996) şi Cutia Neagră (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România.
Pentru mai multe informaţii legate de bilete:
021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)
Recent Comments