afis tata mosu Text: dr. Adrian Majuru

Bandă desenată: Mihai I. Grăjdeanu

Editura Muzeului Municipiului Bucuresti, 120 pagini

Tata Moșu – uimitoarea poveste a unui hoț de buzunare!

Lansarea romanului va avea loc joi, 22 ianuarie 2015, ora 19:00 la Grand Hotel Continental, Bucureşti, în prezenţa autorilor.

Invitaţi: prof. univ. dr. Bogdan Lefter şi medicul Bogdan Stănescu.

„Cred că personajul nostru și-a dorit foarte mult ca întâmplările care s-au legat în viața sa să rămână cunoscute cumva… Povestea este românească ca și editura, deci practic este un proiect de viață care s-a încheiat cândva, dar care este oferit publicului de pretutindeni, din interiorul unui spațiu cultural foarte bogat în astfel de întâmplări… aici mă refer la mediul urban. Așadar, cred că mai sunt și alte povești și dincolo sau dincoace de interbelic care așteaptă să prindă viață prin banda desenată.

În cazul personajului acestei poveşti, m-a surprins faptul că în epocă, în timpul vieții lui – atunci când a fost închis o perioadă mai îndelungată la închisoarea Văcărești – a fost obiectul unor cercetări sociologice și în afară de legiști l-au mai studiat într-o manieră antropologică cât se poate de serioasă oameni veniți din zona universitară; faptul că un om simplu a determinat atâta interes prin maniera spectaculoasă pe care a tot acumulat-o în spatele său în a trăi cumva altfel… atunci am încercat să mă apropii mai mult de acest personaj care a trăit în realitate, în Bucureștiul anilor ‘20. A fost activ până la venirea comunismului după care i se pierde urma și am văzut că există un drum singular care nu se regăsește în faptele și în destinul altor infractori, să spunem așa, de drept comun, că el asta a fost, dar a știut, în mod conștient, pe ce palier se afla, adesea împins de un cadru social care nu l-a ajutat foarte mult atunci când era adolescent, sau la prima tinerețe.” dr. Adrian Majuru

 

“Înainte de a citi scenariul romanului grafic ‘Tata Moşu’ îmi imaginam cum ar fi această poveste, îmi imaginam un hoţ de buzunare care încerca să găsească tot felul de metode ingenioase, tot felul de trucuri pentru a fura de la oameni.

Dar citind povestea şi cunoscându-l mai bine pe Alex Ştefănescu, cred că el este un hoţ cu principii. Chiar dacă la început el este un anti-erou. De obicei hoţii sunt prinşi de eroii de benzi desenate!!  Personajul nostr trece insă printr-o călătorie, încearcă să ajungă undeva. El îşi ajută familia chiar dacă prin furt şi de multe ori este prins şi pedepsit, el încearcă să-şi găsească o linişte sufletească, trece printr-o serie de aventuri, prin cele două mari războaie şi la un moment dat, chiar salvează nişte vieţi omeneşti. Cred că dintr-un anti-erou, Tata Moşu devine eroul acestei poveşti!” Mihai. I. Grăjdeanu

image001

Prezentarea video a romanului grafic: https://www.youtube.com/watch?v=IP1Lif_IBp8&feature=youtu.be

Facebook: https://www.facebook.com/events/776027135779315/

Interviu radio: http://www.radioromaniacultural.ro/tata_mosu_o_poveste_interbelica_in_benzi_desenate-25758