Viena, tot imperială, dar veselă

Din 1918 încoace, Austria nu mai este imperiu, ci doar o țară alpină, fără ieșire la mare, situată în mijlocul Europei. Dar Viena, tot imperială a rămas. Oriunde te poartă pașii, nu numai în interiorul istoricului Ring, dar și în afara lui, semnele măreției, trăiniciei, puterii și bogăției imperiale sunt evidente. Nu este vorba doar de mărturia mult prea vizitatelor palate Hofburg, Belvedere și Schonbrun, ci de acea amprentă de eternă soliditate, de eleganța sever controlată, de grațioasa aroganță, sau de binemeritata bunăstare pe care o transmit atât zidurile blocurilor de numai cinci, șase etaje, cât și expresia binevoitoare a localnicilor. Deloc ostentativ, vienezii se arată mereu suveran detașati de tentațiile vitrinelor și afișelor, dar și de forfota străzilor vechi și neclintit de curate.
Ardelean fiind, nu am scăpat de vibrația nostalgică atunci când, nu neapărat în centrul fostei capitale imperiale, am recunoscut colțuri de stradă ce semănau cu unele de prin Brașovul natal, de prin Cluj, Sibiu sau Timișoara. Cu notabila deosebire că acele clădiri seculare vieneze arată impecabil cu o seducătoare patină a timpurilor trecute, fără scorojeli, fără inscripții obscene, fără afișe aiurea, fără mirosuri animale bi și patrupede. Dar cel puțin așa am simțit că nu eram prea departe de casă și că și la noi ar fi putut să fie la fel dacă…
Și totuși Viena nu face prea mare caz de trecutul său imperial, chiar dacă Ringul este plin de monumente dedicate unor auguste personaje, notabil fiind cel dedicat împărătesei Mariei Thereza, care străjuiește solemn intrările în Kunsthistorische Museum și Naturhistorische Museum. Viena a ales drept imagine publică, drept brand de mare metropolă, doar silueta grațios-seducătoare a împărătesei Sissy și mustățile augustului său soț, Franz-Josef. Le poți vedea și cumpăra drept suvenir pe o cană, pe un magnet de frigider, pe cărți poștale, pe eșafe, tricouri, pe pixuri și cutii cu bomboane de ciocolată. Dintr-o lungă dinastie, adesea glorioasă, de împărați stăpânitori a jumătate din Europa, pare să fi rămas drept amintire spre consum turistic doar o siluetă romantică cu un păr neasemuit și o pereche de mustăți, tot unice. Noi românii am avut-o pe Regina Maria, cel puțin la fel de frumoasă, inteligentă și seducătoare, în mod sigur mai talentată, mai dăruită poporului ei și cu o viață personală și publică mult mai tumultoase și strălucitoare. O personalitate din care am fi putut face brandul nu numai al Bucureștiului (cu centrul la palatul Cotroceni), dar și al țării, având puncte de dezvoltare la castelul Bran și la Pelișor, dacă Balcicul tot a rămas în afara frontierelor. În schimb, românilor le-au fost impuse drept brand de țară, cu aroganța semidoctă tipică unei vulgarități ajunse la putere, o frunză kitsch și o incertă grădină carpatină.
Ceea ce aduce însă Viena în sufletul vizitatorilor săi de pe orice meridian este ”Sărutul” lui Gustav Klimt și, într-o măsură nemeritat mai mică, frenezia culorilor și arhitecturii lui Hundertwasser. Opera lui Klimt, mai ales în conotațiile sale senzual-decorative, este exploatată până la suprasaturație pe toată gama de suveniruri, la mare concurență cu imaginea romantic-imperială a lui Sissy. Totuși, nici o descindere la Viena nu ar fi împlinită fără măcar o scurtă vizită la Kunst Haus Wien. Acesta deoarece întreg universul pictural, arhitectonic și ambiental creat de Friedrich Hundertwasser arată lumii că vienezii știu să se joace, să fie liberi și exuberanți sau să se bucure entuziaști de natură.
Deși Viena este foarte aproape geografic și istoric de România, ne desparte totuși o întreagă civilizație, din care noi românii suntem grav deficitari la componentele de disciplină, ordine, curățenie, corectitudine, efort, onoare, austeritate, confort, eleganță, libertate. Plimbându-te și înțelegând Viena astăzi, ne putem explica multe din trecutul, dar și din prezentul nostru. Chiar și din peisajul bucureștean din Ajun de Crăciun.

Text și fotografii Călin Hentea

Resize of 1 Ninge peste Viena

1 Ninge peste Viena

Resize of 2 Cristkindlmarkt in fata Primariei din Viena

2 Cristkindlmarkt in fata Primariei din Viena

Resize of 3 Snapsuri naturale tari  si aromate

3 Snapsuri naturale tari  si aromate

Resize of 4 Lume, lumini si luminite

4 Lume, lumini si luminite

Resize of 5 De Craciun cate un targ rasare in fata fiecarei biserici

5 De Craciun cate un targ rasare in fata fiecarei biserici

Resize of 6 Maria Tereza, muzee si tonete de Craciun

6 Maria Tereza, muzee si tonete de Craciun

Resize of 7 Forfota vieneza a sarbatorilor de iarna

7 Forfota vieneza a sarbatorilor de iarna

Resize of 8 Calestile vazute de la inaltimea Stephan Dom

8 Calestile vazute de la inaltimea Stephan Dom

Resize of 9 Acoperisurile Vienei de pe Stephan Dom

9 Acoperisurile Vienei de pe Stephan Dom

Resize of 10 Muzeul Hundertwasser

10 Muzeul Hundertwasser

Resize of 11 Fatada picturala a unei case Hundertwasser

11 Fatada picturala a unei case Hundertwasser

Resize of 12 Impresionantul Muzeu Militar austriac

12 Impresionantul Muzeu Militar austriac

Resize of 13 Monumentul ostasului sovietic care a stat in Viena pana in 1955

13 Monumentul ostasului sovietic care a stat in Viena pana in 1955

Resize of 14 Parlamentul din Viena

14 Parlamentul din Viena

Resize of 15 Trece tramvaiul prin fata Parlamentului din Viena

15 Trece tramvaiul prin fata Parlamentului din Viena

Resize of 16 Muzeul de istorie naturala

16 Muzeul de istorie naturala

Resize of 17 Palatul Hoffburg cu caleasca de rigoare

17 Palatul Hoffburg cu caleasca de rigoare

Resize of 18 Vedere vieneza

18 Vedere vieneza

Resize of 19 Plimbare turistica cu trasura prin centrul Ring-ului vienez

19 Plimbare turistica cu trasura prin centrul Ring-ului vienez

Resize of 20 Belvedere si atat

20 Belvedere si atat

Resize of 21 Palatul Schonbrun dinspre Gloriette

21 Palatul Schonbrun dinspre Gloriette

Resize of 22 O strada a Sforii nu din Brasov, ci din Viena

22 O strada a Sforii nu din Brasov, ci din Viena

Resize of 23 Stephan Dom tasnind din Ring

23 Stephan Dom tasnind din Ring

Resize of 24 Vitrina pe Krachner strasse

24 Vitrina pe Krachner strasse

Resize of 25 Cap de linie de tramvai vienez

25 Cap de linie de tramvai vienez