Decât o Revistă împlinește cinci ani, într-o iarnă care poate fi un moment de bilanț: se împlinesc 25 de ani de la Revoluție și România a schimbat cel mai longeviv președinte din istoria post-decembristă. Aceste aniversări ne-au determinat să căutăm imagini reprezentative pentru cine suntem, ce trăim azi în România și le ce să ne așteptăm. Așa că am convocat câțiva dintre artiștii noștri preferați să-și aleagă oricare dintre aceste teme și să le reprezinte vizual.
Cinci dintre imagini au devenit coperte, trei dintre autori fiind Dan Perjovschi, Lea Rasovszky și Mircea Cantor.
Coperta_Perjovschi
„Revoluție/Foame”, a lui Dan Perjovschi, este o lucrare mai veche aleasă fiindcă e și azi relevantă. „Mă gândeam cum lipsa bună devine lipsă rea și cum gaura din steag devine gaura din burtă”, spune Perjovschi. „De multe ori mă simt indignat de faptul că am făcut o revoluție de foame și frig și nu suntem capabili să asigurăm un minim decent tuturor membrilor ei. Și nu mă refer la România numai.”
Coperta_Rasovszky
„Unchiul Solo”, coperta Leei Rasovszky, e legată de o legendă de familie. Ideea lucrării a pornit de la arhetipul unchiului dubios. „În fiecare an are o relație nesănătoasă cu tortul”, spune Lea. „Îți e rușine să îți inviți prietenii, dar până la urmă te gândești că e simpatic și îi mai dai o felie, cu mai multă frișcă și mai puține nuci.”
Coperta_Cantor
„Shit and I”, coperta lui Mircea Cantor, vorbește despre potențialul unei generații-fertilizator. „Noi, cei din România, suntem încă în căcat”, spune Cantor. „Acest căcat murdărește acum, dar e tocmai îngrășământul generației tinere și viitoare. Simbolizează o generație‑fertilizator.
Pe noi, asta ne ține vii.”
Vezi toate copertele și poveștile lor aici http://www.decatorevista.ro/dor-5-ani-5-coperte/
Revista se poate cumpăra din shopul DoR (shop.decatorevista.ro) și din librării, începând cu weekendul acesta.