Parisul visurilor noastre
Text și fotografii Călin Hentea
Cel puțin pentru cei din generația celor născuți în anii ’50-’60, Parisul a fost orașul visurilor noastre, centrul de atracție al lumii fiind situat pe malul Senei. Nu al Tamisei, nu al Tibrului, ci al Senei, pe fundul căreia s-ar fi aflat – potrivit lui Eugene Sue, misterele orașului lumină. Am fost generația crescută cu Vaillant le Journal de Pif (habar nu aveam pe atunci că era o revistă editată de comuniștii francezi) cu ”Cei trei mușchetari” și ”Cocoșatul de la Notre Dame”. Culmea thriller-ului era Fantomas cu Jean Marais și Louis de Funes, iar obiectul secretelor reverii erotice preadolescentine era Michelle Mercier în ”Angelica, marchiza îngerilor”. Toate acestea se întâmplau la Paris. Apoi, la școală, am învățat că pașoptista revoluție, Unirea Principatelor, România Mare, tot la Paris s-au hotărât. Astăzi știm însă că toate se hotărăsc la Washington și că limba engleză este mult mai utilă decât cea franceză.
Nu mi-a venit să cred urechilor comentariile acre și snoabe ale unui stimabil concetățean, făcute după douăzeci de ani de la căderea Zidului Berlinului, cum că Parisul nu ar fi cine știe ce, ”cum zic unii”, și că de fapt ar fi cam murdar, mai ales prin metrou. Indignarea mea a fost atât de mare, încât nu am știut să-l clasific pe individ: un român verde care proclamă ”bisericile noastre din nordul Moldovei” drept mai ceva decât Notre-Dame-ul sau unul dintre vilegiaturiștii mioritici deștepți, obișnuit al Dubai-ului. Singura murdărie care m-a frapat pe străzile Parisului și în metrou au fost țiganii noștri ieșiți la furat sau la cerșit agresiv.
Nenumărate sunt semnele arhitecturale, plastice, istorice, romantice, culinare sau olfactive care sunt esențialmente pariziene. Cum eminamente pariziană este unica lor formă de armonioasă conviețuire, în pofida orientării sau originii atât de diferite sau depărtate: oricât ar fi de copleșitoare grandoarea și spendoarea marilor bulevarde și palate pariziene, ele nu reușesc să umbrească nici o clipă micile și atât de fermecătoarele căsuțe, bistrouri, restaurante, cafenele din Montmartre, cum nici marile magazine, cu sofisticat-rafinatele lor vitrine, nu intră în concurență (loială sau nu) cu la fel de celebrii buchiniști de pe malul Senei. În ceea ce privește mirosurile – există chiar și conserve-glumă cu Air de Paris -, aici trebuie menționat cel specific brânzeturilor și al supei de ceapă, al parfumurilor și mai ales cel al dimineților, atunci când orașul se trezește, de fiecare dată proaspăt după o noapte de feerie. Pentru că Parisul este unul dintre acele foarte puține locuri de pe acest Pământ unde poți să visezi, treaz fiind.
La milioanele de turiști care invadează anual Parisul, cu siguranță că se fac miliarde de fotografii, ca să nu mai vorbim de lucrările clasice de artă fotografică disponibile pe sute de cărți poștale. A expune fotografii din Paris este deci un act de mare curaj, la care mă încumet cu îndrăzneala unui etern îndrăgostit de Paris.
01 La Paris totul incepe cu turnul Eiffel
02 Greu de rezistat in Luvru mai mult de 4 ore
03 Hermafroditul de la intrarea in Louvre
04 Imposibil sa o vezi pe Mona Lisa de aproape
05 Coada de intrare la Versailles e uriasa dar merge repede
Pour l’amour de la musique langa statia de metrou Abbesses
06 Nu poti sa nu faci fotografii in Sala Oglinzilor
07 Gradinile de la Versailles se poate asculta aceeasi muzica de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea
08 Acoperisul Operei pariziene vazut de pe terasa Galeriilor Lafayette
09 Forfota si portrete la minut in Place du Tertre
10 Place du Tertre
11 Orizontul acoperisurilor Parisului de pe treptele catedralei Sacre Coeur
12 In Galeriile Lafayette
12 Oportunitati foto pe Bateaux Mouches
13 Parizieni la plaja pe cheiul Senei
14 Buchinistii de straja permanenta pe cheiurile Senei
15 Farmecul si gustul unic al unei mese in Cartierul Latin
16 Greu de crezut o astfel de arhitectura in Paris
17 Tipic pentru cartierul La Defence
18 Replica Columnei lui Traian in Piata Vendome cu Napoleon in rolul principal
19 Dantelaria sculpturala a Catedralei Notre Dame
20 Turistii intra Notre Dame ca intr-o alta lume
21 Se filmeaza pe strazile Parisului
22 Orbitoarele Jardin des Tuileries
23 Indispensabilul si atat de faimos metrou parizian
24 Pe culoarele metroului parizian
25 Vitrina din zona Place Pigalle
26 La plimbare pe Champs Elysees
27 Liniste si spatiu in Place de la Concorde
28 La Paris totul incepe si se termina cu Turnul Eiffel
Recent Comments