Ancenis sau farmecul discret al provinciei franceze
Text și fotografii Călin Hentea
Undeva, pe valea Loirei, între Angers și Nantes, se află Ancenis, un orășel de circa 7.500 de locuitori, la care se mai adaugă încă circa 10.000 elevi sau lucrători care vin zilnic din orășelele învecinate. Nimic special, nimic spectaculos, nimic unic. Un oraș – commune de France – la fel ca multe altele din departamentul/județul Loire Atlantique, la frontiera Bretaniei. Un oraș cu profil industrial, dar fără a fi unul muncitoresc în sensul cunoscut în România. Un oraș unde poți să trăiești mult mai liniștit decât într-o mare metropolă, dar beneficiind de tot confortul specific civilizației occidentale.
În Ancenis, fondat în 984 de unul dintre fiii ducelui de Bretania, există desigur un castel fortăreață datând din secolul al XV-lea (menit atunci a apăra cursul Loirei), protejat ca monument istoric din 1977, dar în Franța sunt foarte multe astfel de castele. Lângă castel mai există și o mănăstire a călugărițelor ursuline din secolulul al XVII-lea. Din Ancenis, în continuarea principalului său bulevard, pleacă un maiestuos pod peste Loara, care face legătura între Bretania și Anjou (Dumas, și nu numai el, scria despre puterea și influența ducilor de Anjou). La intrarea pe pod, pe faleză, se află statuia lui Joachim du Bellay (1522-1560), poet al Pleiadei născut în apropierea orașului, care privește melancolic spre fluviu. Locuitorii nu-și ascund mândria față de poetul lor, de volumul de ”Regrete” al acestuia, așa cum nu uită nici să le ofere oaspeților din brânza și vinul făcute după rețeta locală. Tot în categoria mândriilor locale intră și uzina ”Manitou” – unul dintre cei mai mari producători mondiali de utilaje de construcții ce domină platforma industrială de la periferie, care – în funcție de oscilațiile economice naționale și internaționale – i-a adus orașului locurile de muncă și prosperitatea. De altfel, Nantes, marele oraș-port la Atlantic, nu este decât la 35 de kilometri distanță. Nu că ar fi neapărată nevoie de facilitățile nanteze, deoarece în Ancenis funcționează câteva hypermarcheturi (Leclerc, din rețeaua bretonă, ori Decathlon), complex sportiv, teatru, cinema, discotecă, spital, bibliotecă, mici localuri, magazinașe specializate (în vinurile indispensabile oricărui francez, sau doar în cafea și ciocolată), boutique-uri cochete, dar nu excesiv de scumpe, adică aproape tot ce are nevoie omul. Plus calm, foarte mult calm și curățenie peste tot, pe toate străzile cu case albe și obloane albastru-marin. Ca urmare a deciziei primăriei din Ancenis, lipsesc acele HLM-uri (habitations à loyers modérés), echivalentul acelor blocuri muncitorești de apartamente meschine care împânzesc orașele de același calibru și profil din România. În același timp, așa cum bretonii au știut să respingă vehement pripășirea oricărui magrebian sau musulman pe meleagurile lor, tot așa în perimetrul și împrejurimile Ancenis-ului nu se vede nici picior de țigan, singur la cerșit sau în tabără de rulote.
Prin 1994, atunci când am descoperit acest orășel, fiind găzduit pentru o lună de prietenii mei Charlotte și Francois, exista un bulevard ce purta numele de Măgirești, drept semn al înfrățirii dintre Ancenis și comuna moldavă respectivă (din vecinătatea Comăneștiului). Tristă și dezamăgitoare experiență pentru entuziasmul umanitar al acelor francezi de clasă mijlocie, care au vrut să-i ajute pe vrajnicii noștri măgireșteni să iasă din mizeria în care trăiau și s-au văzut în final jumuliți fără jenă, în stil mitocănesc-proletar, conform proverbului ”Pupă-l în bot și papă-i tot, că bogatul oricum nu crede la cel sărac”; ca și când ar fi fost ”datoria și obligația” bogaților francezi să le dea, să le facă, să le trimită, să le plătească săracilor moldoveni, care în schimb le făceau ”cinstea” de a le primi ploconul, niciodată îndeajuns. Din păcate, impresia lăsată francezilor de moldovenii din Măgirești și împrejurimi s-a extins asupra tuturor românilor.
01 Loara, podul si castelul din Ancenis
02 Strada principala din Ancenis
03 Case si liniste in Ancenis
04 Castelul din Ancenis de pe valea Loarei
05 Meandrele Loarei vazute de pe colina St Florent
06 Joc de bile din lemn de stejar pe nisip langa abatia St Florent le Vieil
07 Generalul regalist Bonchamps care a gratiat inainte de moarte 5000 de prizonieri republicani
08 Iahturi pe timpul refluxului Atlanticului la Pornic
09 In spatele unei cazemate din Zidul Atlanticului la Pointe St Gildas
10 Pe unde va fi strapuns Zidul Atlanticului
11 Cautatori de scoici oceanice la reflux
12 Minunea Manastirii Mont Saint Michel
13 Aglomeratie de vara la Mont Saint Michel
15 Refectorium-ul abatiei St Michel
16 Mont St Michel – un simbol al Frantei
17 Parcarea de la poalele Mont Saint Michel
18 Catedrala Sf Petru si Pavel din Nantes
19 Castelul ducilor de Bretania din Nantes
20 Un castel in mijlocul Nantes
21 Nantes – tramvaiul care duce la castel
21 Pe cheiurile din Nantes
22 Marele elefant mecanic din Nantes
23 Pasajul Pommeraye din Nantes, un mall-muzeu
24 La Cigale din Nantes, un restaurant-muzeu
25 Privind spre Normandia
Recent Comments