Afis_Muzeul-de-Arta-FloreanExpoziția INV.

4 – 21 decembrie 2014, Millennium 3, Baia Mare

(str. Piața Libertății, nr. 14, între Hotel Diafan și Hanul Igniș)

Muzeul de Artă Florean vă invită joi, 4 decembrie 2014, la ora 19.00, la vernisajul expoziției de gravură și film experimental INV.

Prin întâlnirea, în expoziție, a gravurii cu filmul experimental, INV. oferă o imagine a stării celor două medii la nivel internațional, reprezentând platforma necesară artei contemporane. Expoziția este rezultatul ultimelor două concursuri propuse artiștilor din întreaga lume de către Muzeul de Artă Florean: Salonul Internațional de Gravură Mică 2014 (SIGM) și Festivalul Internațional de Film Experimental 2014 (FIFE). Dincolo de evidente intersectări tematice și geografice, de diferențierile celor două medii, de identitatea fiecărui concurs în parte, SIGM și FIFE devin complementare sub conceptul-simbol intrinsec expoziției. INV.  unește cele două concursuri prin codul de inventar cu care urmează să fie identificată fiecare lucrare, odată ce devine parte din colecția instituției.

În condițiile în care sistemele și metodologiile de reproducere grafică devin obiect al schimbărilor contemporane, SIGM 2014 continuă observarea noilor expresii artistice. Schimbările sunt date de alegerile artiștilor de a rămâne fideli tehnicilor tradiționale sau de a se îndrepta spre tehnolgii actuale. Expoziția, ca rezultat al concursului, confirmă dualitatea dintre tradițional și digital, chiar experimental, prin lucrări care nu problematizează doar procesul tehnologic, ci și nelimitarea conceptului artistic. Cu o tradiție din anul 1999, SIGM continuă să ofere o varietate tematică, tehnică și geografică de lucrări și artiști înscriși în limbajul gravurii contemporane.

Mai puțin expus, mai degrabă proiectat, filmul experimental a reprezentat un interes deosebit în cadrul colecției Muzeului de Artă Florean începând cu anul 2004. Ediția curentă, FIFE 2014, prezintă experimentul ca practică artistică în domeniul filmului contemporan și reflecția, prin el, asupra spațiului urban și a mediului însuși. Manipulări drastice ale imaginii spre vizual și nu spre descriptiv sau narativ, intervenții fizice asupra peliculei, digitalizări, efecte post-producție sau intervenții intermedia sunt doar câteva dintre caracteristicile care stau la baza acestei forme de expresie artistică.

INV., ca inevitabil al culiselor oricărei colecții, este vizualizat în felul în care sunt expuse lucrările de gravură și filmele experimentale. Intervenția în spațiu cu mesele amplasate central creează atmosfera de lucru în atelier și instituție în egală măsură. Inventarierea și arhivarea obiectului artistic de pe masa de lucru și de pe perete aduc în centrul atenției ambele practici necesare oricărei expoziții: cea artistică și cea instituțională. La nivel micro, se pot identifica limbaje comune, lucrările fiind amplasate și în sensul tematicilor identificate. În final, expoziția e una cross-media prin intersectarea în același spațiu conceptual și fizic al lucrărilor primite de Muzeul de Artă Florean în concursurile SIGM 2014 și FIFE 2014.

Expoziția este deschisă zilnic în perioada 4 – 21 decembrie 2014, între orele 12.00 – 20.00, la Millennium 3.

Alexandra Mihali, curator

 

Wandering Art Museum… for Art we love

Muzeul de Artă Florean se defineşte prin expoziţii temporare prin intermediul cărora formează dialoguri vizuale între instituţia muzeală şi artă, muzeul fiind puntea de legătură între artă şi lumea întreagă. Colecţia muzeului e construită ca urmare a concursurilor şi rezidenţelor artistice. Dintre activitățile muzeului, amintim: Tabăra de Sculptură, Festivalul Internaţional de Film Experimental, Salonul Internaţional de Gravură Mică, Salonul de Pictură.