A RESTITUI SAU A NU RESTITUI UNA DINTRE CELE MAI MARI COLECŢII DE ARTĂ DIN EUROPA
Text: Daniel Sur, fragment articol din revista LETTRE INTERNATIONALE nr. 91
De mai bine de două decenii moştenitorii baronului Mór Lipót Herzog, colecţionarul de origine evreiască de renume mondial, se luptă cu autorităţile maghiare pentru a reintra în posesia unor lucrări de artă care sunt evaluate la peste 100 milioane de dolari. Majoritatea acestor lucrări sunt în acest moment expuse în muzee şi instituţii din Ungaria, unde au fost lăsate pentru a fi „păstrate în siguranţă” încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau au fost returnate Ungariei după ce au fost furate de nazişti.
Toate solicitările moştenitorilor au fost respinse de autorităţile de la Budapesta, chiar dacă moştenitorii au apelat la foşti şi actuali senatori ai Statelor Unite ale Americii, inclusiv la democraţii Christopher J. Dodd, Hillary Rodham Clinton şi Edward M. Kennedy.
În anul 2008, un tribunal din Ungaria a respins pretenţiile descendenţilor şi a decis ca lucrările de artă să rămână în posesia statului maghiar. În aceste condiţii, moştenitorii baronului Mór Lipót Herzog au intentat împotriva Ungariei un proces în Statele Unite într-un tribunal din districtul Columbia solicitând retrocedarea colecţiei de artă. Procesul a fost intentat şi împotriva mai multor muzee din Ungaria, în colecţiile cărora se află lucrările solicitate. Miza procesului o constituiau mai mult de 40 de opere de artă identificate în mod explicit ca făcând parte din colecţia Herzog, inclusiv picturi, sculpturi şi alte lucrări semnate de maeştri ca El Greco, Lucas Cranach cel Bătrân, Zurbarán, van Dyck, Velázquez şi Monet. În plus, reprezentanţii moştenitorilor solicitau, de asemenea, guvernului ungar să pună la dispoziţia familiei Herzog un inventar al tuturor lucrărilor de artă confiscate.
„Aceasta este una dintre cele mai mari cereri de restituire, dacă nu cea mai mare, depuse vreodată în instanţele din SUA de către o singură familie împotriva altei ţări”, avea să declare presei la momentul respectiv Michael S. Shuster, avocatul din New York care-i reprezintă pe reclamanţi.
Citeste articol complet in revista LETTRE INTERNATIONALE nr. 91 Revista este disponibilă în librăria ICR (Aleea Alexandru 38, tel. 031 7100 658), precum şi în alte librării din ţară, sau poate fi primită prin abonament, atât în ţară, cât şi în străinătate. De asemenea, poate fi răsfoită şi în ceainăriile Green Tea, Serendipity, Rendez-Vous Universitate şi Rendez-Vous Floreasca.
Daniel Sur a publicat romanul “Polițistul lui Dumnezeu” la Ideea Europeană, 2012 și volumul de poezie“Polipi” la Tracus Arte, 2013. În prezent lucrează la Institutul Cultural Român, Direcţia Generală a Reprezentanțelor în Străinătate.
Recent Comments