UAP/PRECIZARE

Cu privire la discuțiile apărute recent pe rețelele de socializare referitor la Atelier 35, Uniunea Artiștilor Plastici din România  face următoarele precizări:

Atelier 35 este un brand creat, susținut și protejat de UAP de-a lungul a peste patru decenii de existență. În cadrul acestui efort de continuitate, UAP a făcut în ultimii douăzeci de ani eforturi legale pentru recuperarea spațiului pierdut de Atelier 35 în anii 90, spațiu cu o încărcătură istorică, morală și culturală deosebite. De curând, aceste eforturi s-au concretizat, iar Atelier 35  își va relua activitatea conform planurilor inițiale ale Consiliului Director la Galeriile Orizont, construite și amenajate cu o importantă contributie financiară a Uniunii Artiștilor Plastici.

Regretăm faptul că echipa implicată până acum în coordonarea proiectelor Atelier 35 nu vrea să folosească oportunitatea de a-și continua activitatea acolo unde Uniunea, proprietarul de drept, consideră că Atelier 35 este acasă. Mutarea sediului din strada Șelari – unde aceeași echipă s-a confruntat constant cu probleme de vecinătate – în locația prezentă este o provocare la care credeam că vom lucra împreuna. Nu s-a pus nici un moment problema încheierii colaborării,  drept care regretăm decizia acestei echipe curatoriale de a părăsi Atelier 35. Regretăm de asemenea lipsa disponibilității la dialog, și graba de a pune protestele din mediile sociale înainte unei discuții lămuritoare cu cei în drept. Le mulțumim pentru colaborare, dar contrazicem în mod categoric informatia conform căreia Atelier 35 a fost închis.  Atelier 35 nu și-a încetat activitatea. El a fost și trebuie să rămână un vector al schimbării, al experimentului  și al înnoirii  pentru spațiul de artă contemporană.

UAP își reafirmă misiunea de a susține atât moral cât si material activitatea  artiștilor de toate vârstele și opțiunile estetice, de a acorda un plus de șansă tinerelor generații, de a colabora cu echipe curatoriale profesioniste (așa cum s-a întâmplat de-a lungul timpului și la Atelier 35), și cu operatori culturali independenți (cum a fost cazul în parteneriatele cu Centrul de Introspecție Vizuală, Electroputere Craiova, Fundația Meta, etc.).

În acest moment UAP este în tratative cu mai mulți operatori culturali ce dețin  portofolii curatoriale, pentru parteneriate în special pe zonele conceptualism,  multimedia, social, educațional și comunicare, pentru mai multe  spații expoziționale  pe care le deținem.

Consiliul Director al UAP din România