poster-NUDE-IDENTITY-2014-mare-FINAL-Vernisajul expozitiei va avea loc vineri 24 octombrie 2014 de la ora 19:00 la Galeria Elite Prof Art din strada Ion Nanu Muscel nr. 13, Cotroceni, Bucuresti.

Expozitia poate fi vizitata sambata 25 octombrie intre orele 11:00 – 18:30, si duminica 26 octombrie intre orele 11: 00 – 17:00.

Pe tot parcursul evenimentului le puteti intalni la galerie pe Lidia Alina Nicolae si pe Maria Popovici.

Nude Identity – privire critica spre „fete”,  la un pahar de vorba

Pare dificil sa concepi o pictura ilegala, dar fiecare opera de arta este in esenta, subliminal, un delict necomis. Si tocmai artistii pot comite delicte in realizarea lucrarilor in sine, insa fara a duce intr-o transgresiune sau transformare care sa devieze de la universalitatea si obiectivitatea regasirii subiectului privitor in obiectul de arta. Fara sa fac arta neinteleasa sau de neinteles, ce va prezint in seria a doua a colectiei, si anume Nude Identity este aproprierea de identitatea vizuala a nudurilor. Da, delict necomis denota un viitor delict comis in mintea privitorilor, a voastra, dar acolo el este posibil si nu are consecinte. In vise abia incepe iresponsabilitatea. Delictul mental, chiar fara consecinte, este totusi un delict complet in sine, dar gestionat in teritoriul sigur al imaginatiei.

Nu voi perora pe marginea lucrarilor, nu ar fi o opera de cunoastere artistica. Tendinta pe care incerc sa o transmit prin seria Nude Identity reiese din insesi lucrarile colectiei, fara sa fie nevoie de nimic in plus. Ce este dezbracat, ce este liber, ce este deja un delict mental nu are nevoie de granitele unei explicatii. Mai mult didacticism sau mai multa intelegere rationala oglindita in idei teoretice le-ar “imbraca” pe fete, si nu imi doresc asta.

Acceptarea artistica din partea celor care vor trece pragul Galerie Elite Prof Art in perioada 24-26 oct 2014 va fi una data tocmai de reactie la stimuli, fara interpretari si fara ascunzisuri sau pedanterii.

Incheierea criticii seriei ar fi data de legaturile reciproce dintre lucrarile prezentate si elementele constiintei sociale, asa e in teoria fiecarei arte, se insistape structura imaginii artistice, analiza avand la baza materialul furnizat de acea disciplina cat si de celelalte discipline ale artei, asa cum a ajuns un asemenea material artistic sa fie cunoscut publicului. Deci, sa las lucrarile sa fie percepute ca atare, cu fiecare impresie individuala, capricioasa, asa cum e firesc.

Opere de arta noi sunt realizate in fiecare zi, tot timpul. Insa acest lucru nu ii impiedica pe unii dintre cei ce se gandesc la arta sa concluzioneze ca insusi proiectul artei s-a sfarsit. Se spune ca traim in epoca post-istorica. Argumentul a fost acela ca fiecare frontiera a fost incetosata sau stearsa, astfel incat nu a mai ramas nicio granita de atacat. In consecinta, a aparut artistul transgresiv  care incearca deseori  sa recurga la a administra socuri publicului. Acelasi artist transgresiv mai crede si ca tipul specific de noutate furnizata de surpriza este o noutate care merita cautata si vazuta, daca nu chiar apreciata. Intr-o cultura care pretuieste, si asta trebuie sa o admitem, senzatiile noi, acestea credinta este impartasita deseori. “Arta soc” tinde sa fie considerata un gen distinct in zilele noastre. Miro a spus de pilda “Mai presus de toate, conteaza socul visual. Dupa aceea vrei sa afli ce spune opera de arta, ce reprezinta” si nu contest asta.

Si totusi, atat transgresiunea in arta cat si arta soc, cat si mai mult, intelegerea si apreciera sociala si critica ma fac sa iau o oarecare distanta si sa spun ca nu, mai sunt frontiere, mai sunt granite neatinse, arta romaneasca a nudului poate mai mult, si Nude Identity este dovada ca se poate incerca, ca se poate si gresi, daca traseul insa este bine ales si „contururile” bine trasate, chiar si o greseala, nu ar fi, cred, de neiertat. Si de-ar fi o greseala abaterea de la abaterile artistice ale acestor ultimi ani, imi permit sa gresesc voit spunand ca marii maestri nu au deconstruit inainte sa construiasca.

In consecinta, va astept pe toti in perioada 24-26 octombrie 2014 la Galeria Elite Prof Art sa le cunoasteti pe “fete”, toate nude, toate in Nude Identity. Si va fi cu noi si modelul profesionist, Maria Popovici, fara ajutorul careia expresivitatea unora dintre lucrarile prezentate nu ar fi fost posibil de surprins.

Lidia Alina Nicolae