Unelte vechi, expresivități noi
Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești invită publicul bucureștean, sâmbătă 06 septembrie, ora 17,00 în Ghețăria palatului Mogoșoaia pentru a participa la deschiderea expoziției de sticlă și metal intitulată Unelte vechi, expresivități noi, semnată Valeriu Semenescu.
Autorul a absolvit Institutul de arte Ioan Andreescu din Cluj în anul 1974, secția ceramică-sticlă, avându-i ca profesori pe Ana Lupaș și Mircea Spătaru. Artistul trăiește și lucrează la Cluj, participând din 1982 la numeroase expoziții internaționale în Europa, Japonia, Statele Unite ale Americii.
Ineditul lucrărilor sale constă în tratamentul pieselor de sticlă ce sunt puse în relație cu piatra sau metalul îmbătrânit ca un obiect arheologic. Delicatețea, extrema fragilitate și transparența deplină ori filtrată a sticlei sunt de fiecare dată exaltate de sugestia mineralului sau de alăturarea fierului încărcat cu povara timpului. Varietatea tehnicilor utilizate, măiestria cu care prin ele realizează obiectul insolit, frumos și tulburător ca o apariție de vis, sugerând obiecte umile, neliniștitoare sau, dimpotrivă, familiare, fac poezia acestei expuneri surpinzătoare și fermecătoare.
Curatorul expoziției și autoarea textului din catalog este ceramista Cristina Bolborea.
Expoziția va fi prezentată de doamna Doina Mândru și poate fi vizitată până la 5.10.2014.
Tot sâmbătă 06 septembrie de la ora 18,00 Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, în parteneriat cu Departamentul de Sculptură al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, aniversează existenţa şcolii de arte de la Bucureşti, printr-o expoziţie care cuprinde nume importante ale sculpturii româneşti. Evenimentul expozitional face parte din ciclul de expozitii si manifestari culturale dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea UNA Bucuresti.
„Profesorii şi Profesorii lor” reuneşte în spaţiile Palatului de la Mogoşoaia (Cuhnie si Lapidarium) lucrările actualilor dascăli ai Departamentului de Sculptură care expun alături de profesorii lor, dascăli importanţi ai acestei şcoli, care şi-au dedicat viaţa unei profesii deloc la îndemâna oricui. Nu ne propunem o aniversare plină de artificii, ci mai degrabă un gest sincer şi onest care strânge laolaltă preocupările cele mai intime ale fiecărui artist.
In expozitie pot fi admirate lucrarile artistilor: Ion Lucian Murnu, Geta Caragiu, Vladimir Predescu, Vasile Gorduz, Iosif Constantin, Paul Vasilescu, Mircea Spătaru, Grigore Minea , Horia Flămându, Adrian Popovici, Neculai Păduraru, Darie Dup, Marcu Gheorghe, Pîrvu Adrian, Dumitru Cojocaru, Reka Csapo Dup, Ilfoveanu Adrian, Elena Dumitrescu, Mihai Rusen, Cătălin Bădărău, Cristian Răduţă
Curator expozitiei este conf.univ.dr. Adrian Pârvu, organizator lect.univ.dr. Elena Dumitrescu. Expozitia va fi deschisa de dna Doina Mândru in prezenta prof.univ.dr. Cătălin Bălescu, Rectorul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.
Recent Comments