„20 de minute de celebritate” cu architect Adina Ioniţă, iulie-august 2014

Ascultă aici:


poza adina ionita_arhDupă absolvirea studiilor în 2005 la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, am început să lucrez în domeniul arhitecturii (2005-2007 Line and art design, 2007-2012  Asco Construcţii, 2012 – Meta Concept Desing), abordând toate fazele prin care trece un produs de arhitectură de la faza de concept, ilustrare de temă, proiectare, autorizare, management de proiect, coordonare de echipă, urmărire de şantier, atât pentru proiecte de mici dimensiuni (locuinţe individuale de diverse dimensiuni, sociale sau de lux), cât şi imobile de birouri, ansambluri rezidenţiale, centru cultural.

În 2009 am început să lucrez şi ca arhitect independent prin intermediul propriului Birou de Arhitectură, continuând în paralel şi colaborările cu companiile de profil AC şi MCD.

La sfârşitul aceluiaşi an, în colaborare cu Meta Concept Design şi Asociaţii: arhitect Flaviu Barbacaru, arh. Expert CADMI Mihai Opreanu, Asco Construcţii, am participat la Concusul lansat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti ARCUB împreună cu Misterul Culturii şi Patrimoniului, prin OAR pentru RESTAURARE, EXTINDERE ŞI REMODELARE FUNCŢIONALĂ la obiectivul HANUL GABROVENI.
O dată cu acest concurs am câştigat şansa unei experienţe profesionale extrem de valoroasă. Confruntarea cu o lucrarea complexă, complexitate dată în primul rând de intervenţia de consolidare şi restaurare asupra unei clădiri monument clasa A, aflată în stare de colaps structural, în combinaţie cu intervenţia de extindere a părţii vechi – o intervenţie contemporană, dar care trebuia să fie una subtilă, completată de  o funcţiune complexă atât  în ansamblu cât şi în detaliu, şi anume, Centru Cultural al Municipiului.

În 2013, am participat alături de arh. Flaviu Barbacaru, şi arh. Mihai Antoniu, la amenajarea sălii de spectacole cu caracter polivalent din cadrul centrului cultural. În cadrul pregătirii acestui proiect, am primit consiliere de la Dl. Jean-Guy Lecat, cunoscut ca scenograful lui Peter Brook.

În paralel cu activitatea de arhitectură civilă, încă din timpul facultăţii,  am început să cochetez timid şi cu zona de design, de mobilier, şi care mai departe s-a concretizat printr-o preocupare constantă faţă de modul de tratare a spaţiul interior ambiental. O amprentă importanta în preocuparea pentru design interior şi grafică, a avut-o cu siguranţă formarea profesională în domeniul artei plastice din timpul perioadei de liceu, concretizata printr-o diplomă de tehnician restaurator de pictură murală.

Printre cele mai recente lucrări pe partea de design executate:
Amenajarea ,,CAFFE COSTADORO’’ Promenada mall; (provocarea acestei lucrări a fost crearea unei atmosfere distincte şi implementarea elementelor definitorii penru franciza în cauză, şi respectarea tuturor restricţiilor impuse de proprietar, pe o locaţie de mici dimensiuni, cu o formă neregulată în plan,  cu închiderile exterioare în proporţie de 90%  din sticlă, dar o poziţie extrem de bună pe etajul complexului comercial, care a fost speculata la maxim prin tratarea închiderii de sticlă şi amplasarea semnalisticii; )
Amenajare sediu ,, ECONOMIA SOCIALĂ O SOLUŢIE PENTRU MEDIUL INCONJURATOR’’ – atelier restaurare mobiler şi reciclare mase plastice (pet urî)
(provocarea acestui proiect a fost încadrarea într un buget modest fără să se simtă, cu o atenţie foarte mare data materialelor utilizate, astfel încât acestea să intre într-un perfect dialog cu ideea de reciclare, de respect petru mediu, şi fără să se uite funcţiunea în sine pentru care trebuie să respecţi o serie de reguli)

Punct de vedere:
Mă definesc ca un arhitect pragmatic, care consideră că arhitectură nu se face din metafore, dar trebuie să le integreze subtil, şi nu se poate detaşa de domeniul integral tehnic cu care vine la pachet pentru a răspunde nevoii sociale comanditare.
Cea mai grea misiune a meseriei de arhitect  este de a creşte calitatea produsului  de arhitectură în raport cu cerinţele benficiarului, de a educa subtil, şi a transforma propria creaţie într-un exemplu de bună practică.
Factorul economic este unul foarte important în acesta meserie pentru că te obligă să te încadrezi şi să faci performanţa cu mai multe sau mai puţine bariere.

„20 de minute de celebritate”, un parteneriat între Radio România Internațional și Modernism.ro, este o emisiune lunară despre românii care au descoperit cum să pună în aplicare ideile lor creative și care acum ne vorbesc despre rezultatele lor.

Hanul Gabroveni, noul Centrul Cultural al capitalei, se deschide în cadrul aniversării de 555 ani de la atestarea Bucureștiului. Adresa: Str. Lipscani nr. 84-90. Detalii aici

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.