Conferinţă pe tema aplicaţiilor software culturale la Biblioteca Naţională a României,  30 iulie 2014

 Miercuri, 30 Iulie 2014, de la ora 19.00, la Biblioteca Naţională a României – spaţiul expoziţional Symposium, parter, va avea loc o conferinţă dedicată promovării şi dezvoltării a aplicaţiilor software de tip cultural.

Conferința marchează închiderea expoziției de pictură Insula Eternei Primăveri şi îl va avea ca invitat special pe istoricul Leonard Velcescu.

Expo_InsulaEterneiprimaveri_15iun2014_site

Deschisă în perioada 17 iunie – 31 iulie 2014, expoziţia Insula Eternei Primăveri a reunit 70 de picturi semnate de nume importante ale artei plastice contemporane – Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu –, lucrările fiind realizate în cadrul taberei de pictură Madeira, Insula Eternei Primăveri, organizată în perioada 10-17 martie 2014, în cadrul proiectului asociației culturale Contemporanii.

Organizatorii evenimentului din 30 iulie 2014 (Gemini Solutions, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii și Asociația Contemporanii) invită specialiștii din industria IT la o discuţie referitoare la importanţa şi necesitatea popularizării valorilor culturale autohtone prin intermediul tehnologiei. Astfel, în cadrul conferinţei, va avea loc prezentarea aplicaţiei Statui de Daci, pentru smartphone şi tablete. Dezvoltat de inginerii software Gemini Solutions împreună cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, proiectul reuneşte imagini şi informaţii referitoare la o serie de statui de daci, realizate de o serie de sculptori romani, în timpul domniei împăratului Traian. Decizia Gemini Solutions de a se implica în crearea acestui proiect vine din dorinţa de a facilita accesul virtual al publicului din România la aceste capodopere cu o deosebită relevanţă istorică și culturală. Specialiştii Gemini Solutions, în colaborare cu AICC, doresc continuarea demersurilor culturale şi atragerea de noi parteneri din domeniul IT care să contribuie la promovarea simbolurilor româneşti prin aplicaţii web sau mobile.

Invitatul special al evenimentului este istoricul Leonard Velcescu, care va susţine o conferință pe tema Portrete de daci pe Columnă. Leonard Velcescu lucrează în prezent la departamentul de cercetare al Universităţii din Perpignan (Franţa) şi s-a dedicat timp de 15 ani identificării şi analizării statuilor de daci realizate de sculptori romani. În 2000 a obţinut titlul de doctor al Universității Sorbona, cu lucrarea Dacii în sculptura romană, iar în 2012 a primit premiul Academiei Române pentru aceeaşi lucrare.

Cei prezenţi la conferinţă vor putea afla, de asemenea, mai multe informaţii atât despre principalele proiectele ale Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană, cât şi despre importanţa identităţii culturale naţionale într-o lume multiculturală.