În vizită la Castelul Corvinilor de la Hunedoara.
Zilele trecute, la jumatatea lunii iulie, am revăzut Castelul Corvinilor. Lucrările de restaurare recente îi redau prestanța vechiului castel, care s-a adaptat perfect invaziei” de turisti. Astfel, mai nou se organizează concerte, spectacole și diverse activități culturale.
text: site-ul Muzeului Castelul Corvinilor
Prima mentiune documetara a asezarii de la Hunedoara dateaza din anul 1278, în legatura cu lista de decima papala, Hunedoara fiind mentionata printre cele mai importante asezari din arhidiaconatul de Hunedoara, alaturi de Deva, Hateg sau Santamaria-Orlea.
Actul de donatie din 1409. O data cu stingerea din viata a familiei Corvin, arhiva acesteia a fost transferata, in Germania, la Anspach de catre George de Brandenburg, o parte din documente ajungand la sfarsitul secolului XVIII la Buda in cadrul celebrei Arhivum Camerae. Printre aceste documente a existat si actul de donatie din 18 octombrie 1409, prin care regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), doneaza posesiunea regala Hunedoara lui Voicu si familiei sale, aici fiind mentionat si numele lui Ioan, ca si fi al lui Voicu. In acest fel, Hunedorenii deveneau, alaturi de familia Candea, cele dintai familii romanesti din comitatul Hunedoarei care aveau proprietati cu drept nobiliar.
Legenda corbului:
Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.
Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.
De altfel, si numele familiei provine din latinescul “Corvus”, care inseamna “Corb”, o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.
foto Lucian Muntean
Recent Comments