header_emo_nouSCRISOARE DESCHISA

Proiect european realizat fara sprijinul direct al Ministerului Culturii

Bucuresti, 17 iunie 2014

In atentia Ministerului Culturii 

Fundatia „Gabriela Tudor”, in calitate de lider al unui proiect de cooperare culturala europeana co-finantat de Uniunea Europeana prin Programul Cultura, se adreseaza public domnului Ministru Kelemen Hunor cu privire la situatia fondului de co-finantare pentru proiecte europene deja selectate la Bruxelles administrat de Ministerul Culturii, fond care nu a mai fost lansat in 2014. Aceasta afecteaza desfasurarea unor programe de colaborare internationala derulate de organizatii care au un rol si un impact important asupra sectorului cultural din Romania, in diverse domenii artistice.  Intre acestea se numara programul „E-Motional: rethinking dance”, aflat in derulare intre 2013-2015, organizat de Fundatia „Gabriela Tudor”, organizatie pionier in domeniul dansului contemporan, infiintata in 1997.

In contextul sustinerii oferite recent de catre Minister unor festivaluri prin alocarea unor fonduri importante de la fondul de rezerva al Guvernului, solicitam public acordarea de urgenta a unui sprijin financiar direct pentru organizatiile lider de proiecte culturale europene derulate cu sprijinul Programului Cultura, precum si includerea unei linii de finantare dedicate in bugetul Ministerului Culturii pentru perioada 2014-2020.

 

Organizatiile culturale din Romania sint din ce in ce mai performante in atrangerea de fonduri europene, dar au nevoie de sprijin financiar din tara pentru a completa granturile cistigate si a implementa cu succes proiectele. In cadrul apelului in care a fost selectionat proiectul „E-Motional: rethinking dance” (2013), 4 organizatii romanesti sint lider de proiect, iar alte 13 organizatii participa in calitate de coorganizator, Romania avind cel mai mare numar de proiecte de cooperare selectate in calitate de coordonator, comparativ cu anii anteriori, la Programul Cultura. Aceasta arata un trend crescator al interesului organizatiilor culturale din Romania de a participa la programe de cooperare europeana, ceea ce aduce in Romania fonduri suplimentare pentru artisti si pentru sectorul cultural. Mentionam ca in perioada august 2011 – aprilie 2013 Ministerul Culturii a oferit in mod transparent sprijin financiar, printr-un program dedicat, organizatiilor care deruleaza proiecte culturale europene. In acest context, inghetarea co-finantarii in 2014 de catre Ministerul Culturii pune in pericol organizarea proiectelor in curs si ridica intrebari asupra derularii celor care vor beneficia in viitor de Programul Europa Creativa, noua linie de finantare a proiectelor culturale de cooperare europeana.

Ministerele Culturii si alte autoritati publice din alte tari europene au oferit in ultimii ani co-finantari in procente clare sau sume fixe, organizatiile putindu-se baza pe acest sprijin atunci cind isi planifica proiectele. Astfel, din totalul cofinantarii care trebuie atrasa de organizatii, in Ungaria s-a oferit un sprijin financiar de maximum 30.000 Euro pentru organizatiile lider de proiect si de 20.000 Euro pentru co-organizatori, in Serbia s-a acoperit integral suma necesara co-finantarii pentru lideri de proiect si in procent de 80% pentru co-organizatori, in Slovacia s-a oferit 95% din suma necesara, deopotriva pentru organizatii lider si co-organizatori, in timp ce in alte tari sumele oferite variaza intre 5.000 si 30.000 Euro, in functie de tipul proiectului si de bugetele alocate in anul respectiv.
Conform documentului programatic „Carta pentru Cultura Vie” realizat de Coalitia Sectorului Cultural Independent (www.culturavie.ro, pag. 42 si 43), consideram esentiala implicarea si dezvoltarea unei strategii prioritare a Ministerului Culturii in perioada 2014-2020 pentru sustinerea financiara a proiectelor culturale europene, mai ales in contextul deschiderii noului program de finantare al UE – Europa Creativa.

Proiectul „E-Motional: rethinking dance” are o anvergura foarte mare, cu peste 70 de evenimente si activitati organizate in Romania sau cu participare romaneasca in tarile partenere – Letonia, Portugalia si Luxemburg. Aproximativ 150 profesionisti din dans contemporan si alti artisti din arte vizuale, teatru, muzica, multimedia participa la proiect si aproximativ 100 organizatii si institutii culturale din tarile participante intra in grupurile tinta ale programului. Proiectul sustine activitati de cercetare, dezvoltare si prezentare de spectacole, oferind oportunitati  importante de creatie, participare si expunere la nivel european pentru artistii romani.

Conform prevederilor contractuale cu UE, organizatiile beneficiare in prezent de co-finantare europeana prin Programul Cultura trebuie sa contribuie cu 50% din bugetul total al proiectului, ceea ce reprezinta o suma importanta de atras din tara in care se desfasoara proiectul, in cazul nostru cu suma de 66.212 Euro. In contextul in care Centrul National al Dansului Bucuresti nu a mai deschis din 2013 programul propriu de finantare, iar Programul Cantemir al Institutului Cultural Roman a fost inchis din 2012, singura finantare publica guvernamentala care poate fi accesata prin Administratia Fondului Cultural National – in limita a 80.000 lei in 2014 – este insuficienta pentru derularea proiectelor europene in Romania. 

Fundatia „Gabriela Tudor” a depus cinci adrese oficiale, inregistrate la Ministerul Culturii, cu privire la aceasta problema. Acestea, precum si intilniri si numeroase discutii telefonice cu functionarii Ministerului in perioada octombrie 2013 – mai 2014 au ramas fara un raspuns oficial in termenul legal. Consideram inexplicabila lipsa de implicare a Ministerului Culturii in sustinerea proiectelor europene in acest an, in contextul in care atragerea fondurilor europene reprezinta o prioritate asumata prin Programul de Guvernare, la care s-a facut referire in repetate rinduri si in campania pentru alegerile parlamentare europene.

In lipsa unei reactii oficiale asumate de Minister, Fundatia Gabriela Tudor lanseaza in cadrul proiectului „E-Motional: rethinking dance” campania „Proiect european realizat fara sprijinul direct al Ministerului Culturii”, dorind sa atraga atentia asupra dificultatii in care sint puse organizatiile culturale neguvernamentale prin lipsa co-finantarii directe de la Ministerul Culturii pentru proiectele europene. In cadrul acestui campanii, toate materialele promotionale (afise, materiale video, etc.), precum si toate anunturile de presa vor purta acest slogan pina la solutionarea situatiei. De asemenea, Fundatia va face cunoscuta situatia dificila a operatorilor culturali din Romania in raportul final al proiectului, care va fi trimis la Bruxelles in 2015. 

Campania pe care o lansam azi doreste sa atraga atentia asupra necesitatii acestui sprijin, iar argumentele prezentate sint relevante la nivelul intregului sector cultural din Romania. Ne vedem cu tristete in situatia de a relua in fapt o initiativa din 2001 a Fundatiei, care organiza proiectul „Movements on the EDGE” sub sloganul „proiect realizat fara sprijinul Ministerului Culturii”, tragind un semnal de alarma privind lipsa de implicare de la acel moment a Ministerului in finantarea proiectelor din domeniul dansului. Este regretabil ca dupa 13 ani sectorul cultural neguvernamental din Romania se confrunta cu aceleasi incertitudini, fiind in imposibilitatea de a-si planifica pe termen lung activitatile pe care le dezvolta. 

Invitam operatorii culturali direct implicati in derularea de proiecte culturale europene, precum si artistii beneficiari sa se alature aceste campanii si sa ia pozitii publice fata de situatia fragila a participarii sectorului cultural din Romania la colaborari la nivel international.

Semneaza,

Cosmin Manolescu, coregraf si manager cultural
Director executiv, Fundatia „Gabriela Tudor”

Stefania Ferchedau
Director de program E-Motional/ studio ZonaD