Leon Vreme Leon Vreme_Lumini-noiCalpe Gallery are bucuria sa va prezinte

Solo Show

Leon Vreme

Lumini noi – uşi întredeschise”

Curator Călin Petcana

20 iunie – 5 iulie 2014

Vernisaj vineri, 20 iulie, ora 19

“A fi abstract cu amintiri” – este notaţia făcută de Klee în jurnalul său, citat de criticul de artă Deliu Petroiu într-un articol scris despre pictorul Leon Vreme în 1974. Articolul criticului continua: “Aici [în această notaţie] se găseşte punctul de plecare şi explicaţia acelei forţe secrete de comunicare cu care pictura lui Vreme farmecă şi emoţionează, deschizând, în acelaşi timp, nebănuite căi de meditaţie.”

Peste ani, în 2009, criticul de artă Coriolan Babeţi afirma: “Neclintit de mode, de curente şi curenţi, Leon Vreme a tradus, în repetiţiile lui gestualiste, simplitatea picturii ca manifestare a luminii.”

Lucrările recente ale pictorului Leon Vreme, realizate în intervalul 2012-2014, reunite în expoziţia “Lumini noi – uşi întredeschise” la Calpe Gallery, sunt o confirmare a celor afirmate mai sus, dar şi o deschidere. Vernisajul va avea loc vineri, 20 iunie, ora 19. Expoziţia rămâne deschisă până în data de 5 iulie 2014.

www.calpegallery.ro

Deschis: Ma-V 16-20; S 11-15 sau cu programare la tel. 0724 380 303

 

Leon Vreme

Nascut in 1930 la Noul Caragaci.

Studii: Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu Cluj-Napoca, Promotia 1957

Din 1957 participa la saloanele oficiale din Timisoara, precum si la saloanele republicane si expozitiile reprezentative ale filialei UAP din Timisoara la Bucuresti.

20 Expozitii personale in tara

10 Expozitii personale in strainatate

50 Participari la expozitii internationale

45 Expozitii colective si de grup in strainatate

Arta monumentala:

In colaborare cu pictorul Luca Adalbert, 1959  Cugir, Fresca, Palatul Culturii, 1968  Baile Herculane, Fresca, Gara Orasului, 1973  Timisoara, Mozaic, holul Universitatii de Vest

Premii si distinctii:

2003 Timisoara, „Diploma de Excelenta pentru merite deosebite in domeniul creatiei si al promovarii valorilor culturale”, Facultatea de Arte din Timisoara, 2003 Premiul UAP din Romania pentru pictura pe anul 2002, 2003 Bucuresti, Premiul National pentru Pictura, Uniunea Artistilor Plastici

2004 Bucuresti, Ordinul „Meritul Cultural in grad de ofiter”, 2005 Timisoara, Premiul „Pro Cultura Timisiensis” pentru intreaga activitate, Consiliul Jude]ean Timis, 2007 Arad, Premiul de excelenta „Sever Frentiu” – Bienala 2007

2013 Premiul “Forma” pentru Excelenta in artele plastice, Deva

Lucrari in colectii publice si particulare din tara si strainatate:

Muzeul de Arta din Timisoara, Bucuresti, Bistrita, Sofia, Resita si Targu-Mures, Recanati – Italia; Colectia Elisabeta si Gheorghe David ˆ Targu-Mures; Colectia de arta contemporana „Artea”, Varna/Bulgaria, colectia Muresan-Boca, Dej; colectia Gerhard Modjesch Karsruhe, precum si in colectii particulare din Austria, Franta, Germania, Anglia, Elvetia, Norvegia, Belgia, Olanda, Bulgaria, Grecia si S.U.A., Centrul de arta „Forcalquier” Franta. Muzeul de Arta Contemporana „Recanati” ˆ Italia.