Maria Mihalache Blendea @ ICR BudapestaMarţi,  27 mai 2014, ora 18:00, Institutul Cultural Român Budapesta în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea organizează vernisajul expoziţiei de tapiserie românească contemporană Maria Mihalache Blendea.

Vernisajul va avea loc în saloanele ICR Budapesta din strada Izsó nr. 5. în prezenţa artistei plastice Maria Mihalache Blendea şi a prof. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Expoziţia va fi deschisă publicului vizitator până în data de 20 iunie 2014.

Maria Mihalache Blendea s-a născut în comuna Avereşti, judeţul Neamţ, în anul 1931. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” şi s-a specializat la „Accademia di Belli Arti” de la Roma, fiind de peste 50 de ani membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. Lucrările de tapiserie ale Mariei Mihalache Blendea fac parte din expoziţiile permanente ale unor muzee importante din România (Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul Judeţean Buzău). Numeroase lucrări sunt prezente în colecţii de stat şi particulare din Franţa, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda şi Canada. A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, dintre care le amintim pe cele mai recente:
2012: expoziţia retrospectivă Maria Mihalache Blendea în Galeria „Dialog” a Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti şi expoziţia de grup „Tapiseria sau povestea ţesută” în Suceava la Galeria „City Gallery”;
2013: expoziţia de grup „Lumi de lână, bumbac şi mătase” în sala „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului şi expoziţia de grup, „Poduri Europene – expoziţie internaţională de artă plastică contemporană”, la Căminul Artei, din Bucureşti;
2014: expoziţia de grup „Tapiserie şi sculptură românească contemporană din colecţia Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor”, la Oradea în Palatul Baroc şi expoziţia de tapiserie şi pictură românească contemporană de Maria Mihalache Blendea, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

În anul 2012 Maria Mihalache Blendea a fost premiată de către Mood Boards şi UNARTE la Gala Arte şi Design Textil, pentru întreaga activitate.