Erotismul-in-arta-romaneasca-moderna-si-contemporana front Erotismul-in-arta-romaneasca-moderna-si-contemporana verso

Mai 2014

Cartea prezintă 1000 de reproduceri de lucrări de artă de la peste 300 de artiști români, începând cu sfârșitul secolului XIX și până în prezent. Materialul, în variantă color sau alb-negru, se va lansa în cadrul Pavilionului Art Safari București, vineri 23 mai 2014, ora 12.30, în prezența autorului Cosmin Nasui și a criticului de artă Pavel Șușară.

De la Theodor Aman încoace, mișcarea artistică românească a fost străbătută de o linie de forță vitală, a cărei traiectorie, deși secundară, face obiectul de studiu al acestei cercetări.

La începutul acestui studiu, în anul 2003, subiectul cercetării reprezentării erotismului în arta românească părea ficțiune. A existat și un mare inconvenient, literatura de specialitate a ocolit repetat introducerea în monografiile și studiile dedicate artiștilor, a lucrărilor ce conțineau aspectele erotice, pentru motivul că sfidau pudoarea și morala bunului gust și se ciocneau de principiu cu scopul măreț de popularizare al operelor artistice. Prin omisiuni repetate, de-a lungul zecilor de ani, s-a creat greșita impresie că arta românească nu a avut reprezentări artistice erotice și prin urmare această coordonată îi lipsește, ori este atât de rară încât poate fi considerată neglijabilă.

Menținerea ipotezei studiului de față a fost însă generos răsplătită de-a lungul observării fenomenului erotic în arta românească de numeroase lucrări de artă la care se adaugă uneori picante «mărturii de atelier», consemnate de contemporani în jurnale și pagini de scrisori sau amintiri.” Cosmin Nasui

 

Înțelegerile și «fețele» erotismului au trecut prin multe schimbări de-a lungul secolului XX, iar ceea ce la sfârșit de secol XIX era considerat erotic, în interpretarea actuală poate părea o simplă scenă de gen. Din acest motiv, fiecare aspect al erotismului ar trebui analizat și încadrat contextului istoric căruia îi aparține pentru a-i putea fi descifrate și interpretate înțelesurilor sale originare. Un exemplu, prezentat și în carte: o reprezentare considerată obscenă sau pornografică, așa cum era în epocă opera „Principesa X” de Constantin Brâncuși, astăzi poate părea o metaforă vizuală bine legată în forme.

Variantă alb negru și color, format 15×23 cm, 230 pagini

Editura PostModernism Museum

În limba română

Ediție limitată la 100 de exemplare

Cartea se lansează pe 23 mai 2014, de la 13.30, la Art Safari București (Piața George Enescu / Palatul Regal).

Prezintă istoricul și criticul de artă Pavel Șușară și autorul, Cosmin Nasui.

Eveniment paralel Bucharest Biennale 6.

Ulterior, cartea se va găsi pentru comenzi la www.cosminnasui.com și www.postmodernism.ro