Alteta Sa Regala Printul Charles (1) Alteta Sa Regala Printul Charles (2) Alteta Sa Regala Printul Charles (3) Alteta Sa Regala Printul Charles (4) Alteta Sa Regala Printul Charles (5) Alteta Sa Regala Printul Charles (6)Alteța Sa Regală Prințul Charles, în 1 Belgrave Square

Cele trei zile de sărbătoare a culturii și tradițiilor românești din capitala britanică au început cu un eveniment cu adevărat deosebit: vizita Alteței Sale Regale Prințul de Wales la prestigioasa adresă românească din centrul Londrei, 1 Belgrave Square.

În seara zilei de  marți, 13 mai a.c., spațiile de protocol ale Ambasadei României și Institutului Cultural Român din Londra au fost inundate de oaspeții prezenți la deschiderea „Festivalului Transilvania”, eveniment care celebrează frumusețile naturale și tradițiile vechii provincii românești, organizat de Fundația ADEPT cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit și al ICR Londra.

Invitatul de onoare al serii a fost Alteța Sa Regală Prințul de Wales, un susținător constant al proiectelor de conservare a patrimoniului natural și istoric românesc, care a petrecut aproape o oră în „Casa României” din 1 Belgrave Square.

Prințul Charles a sosit puțin după ora 6, pentru a participa la vernisajul expoziției „Pictori britanici în Transilvania” – o impresionantă colecție de instantanee din viața satului transilvănean, realizată de artiștii Tim Scott Bolton, Patrick Cullen, Tom Hoar, Susanna Lyell, Flappy Lane Fox, Richard Foster, Clare Inskip, Lucy Portman și Paul MacDermot. Înaltul oaspete, la rândul său un pictor pasionat și expresiv, a apreciat imaginile celor peste 100 de picturi, recunoscând diferite peisaje sau scene din viața de zi cu zi ale satului transilvănean.

Alteța Sa Regală s-a arătat la fel de interesată de standul cu produse tradiționale din zona Viscri, amenajat de Fundația ADEPT ca un exemplu al valorificării inteligente și competitive a produselor și tradițiilor locale. Prințul Charles s-a amuzat în special de conotațiile magice ale unor obiecte aparent inofensive din arealul tradițional, acceptând în dar de la membrii Fundației o pernă rituală de formă triunghiulară, cusută în culori caracteristice țesătoriei transilvănene, „care sa îl apere de spiritele rele”.

Dornic să afle cât mai multe despre picturile și obiectele expuse, Prințul de Wales a fost primit cu căldură și admirație de cei aproape trei sute de participanți la eveniment, deopotrivă britanici și reprezentanți ai comunității românești din Marea Britanie. Aceștia au avut  ocazia să se afle în preajma înaltului oaspete, care s-a oprit să se întrețină cu cei prezenți.

De-a lungul vizitei, Prințul Charles a fost însoțit de de către ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României, dna Daniela Jinga, Dorian Branea, directorul ICR Londra, și de membri ai comitetului de organizare al Fundației ADEPT – Nicolae Rațiu, Nat Page și Clare Inskip. La standul cu produse tradiționale al Fundației ADEPT, Alteța sa regală a fost întâmpinată de Ben Mehedin, Laura Chirilă, Răzvan Popa, Gerda, Cristi și Romi Gherghiceanu.

La finalul vizitei, ambasadorul României i-a prezentat Prințului de Wales detalii privind istoria cladirii din 1 Belgrave Square și Salonul Tilea, unde în 1939 ministrul român de Externe Grigore Gafencu s-a întâlnit cu Sir Winston Churchill, pe atunci Lord al Amiralității. Salonul adăpostește o fotografie a acelui moment, alături de imagini cu Viorel Tilea, Lady Mary Soames, fiica lui Churchill (70 de ani mai târziu, aceasta a fost oaspetele actualului ambasador, în aceeași încăpere), precum și cu Majestatea Sa Regina și Prințul de Wales.

„Festivalul Transilvania” a continuat, în 14 mai, cu un concert al pianistei Alexandra Dăriescu și violonistului Alexandru Tomescu, doi dintre cei mai de succes tineri muzicieni români, care au prezentat în premieră britanică „Sonatina pentru vioară și pian” a lui Dinu Lipatti și „Sonata pentru vioară și pian” de Tiberiu Olah, precum și o atent calibrată suită de „Capricii” pentru solo de vioară de Niccolo Paganini, „Preludii” pentru solo de pian de Frédéric Chopin și „Dansurile românești” ale lui Béla Bartók.

Programul Festivalului mai cuprinde o serie de prelegeri susținute de dr. John Akeroyd, cunoscut om de știință și unul dintre membrii fondatori ai Fundației ADEPT („Peisaje culturale și ecologie”), Lucy Abel Smith, istoric și autoare de cărți de călătorie („Transilvania – surprize la fiecare pas”), Satish Kumar, activist în domeniul conservării mediului și jurnalist („Sol, suflet, societate”), scriitoarea Artemis Cooper („Patrick Leigh Fermor. Darul și cel ce dăruiește”).

Cea de-a treia zi a festivalului se încheie în 15 mai cu un concert de muzică românească al trupei Monooka’s Caravan, precum și un fabulos „ospăț ardelenesc” pregătit de Gerda Gherghiceanu („mama Gerda”), venită la Londra pentru acest eveniment, din satul Viscri, pentru a prepara câteva dintre gustoasele bucate transilvănene. Acestea vor fi însoțite de o degustare de vinuri de excepție, oferite de apreciata Casă de Vinuri „Prince Știrbey”, care a reînviat cu succes o veche tradiție viticolă din podgoriile Drăgășanilor.

Mai multe detalii la

www.transylvaniafestival.co.uk;

www.fundatia-adept.org;

www.icr-london.co.uk;

londra.mae.ro;

www.facebook.com/ICRLondon;

www.facebook.com/FundatiaAdeptTransilvania