Gabriel Stoian, ALERT studioGabriel Stoian @ ALERT studio (White Code)

Deschidere: Marti 15 Aprilie, 19:00.

TOŢI CEI CARE GLORIFICĂ MUNCA GREŞESC

(Un proiect despre absenţa sensului în performanța laborală contemporană)

Conceptul  acestui proiect s-a născut ca o reacție la lipsa de sens, absenţa motivației, cât și la imposibilitatea de a alege, în ceea ce privește relația dintre individul contemporan și domeniul laboral prezent.

Tot mai mulți oameni refuză să gândească pentru ei înşişi, nu mai deţin controlul asupra propriilor convingeri; activează pur și simplu ca marionete, într-o societate condusă  din ce în ce mai mult de o formă a inteligenţei artificiale. Lipsa posibilităţilor alegerii unei  profesii dorite este cauzată de o creştere a dorinţei de supunere faţă de viteză și îmbunătăţirea producției de masă. Conceptul de ”mass production„  provoacă daune masive ale  imaginației individuale, identităţii, dorințelor creative, cât și a valorilor culturale. „La team meetings se observă cel mai clar câtă „autonomie” aveau, de fapt, lucrătorii. Noi nu decideam nimic legat de procesul de producție. Nici nu aveam cum. Când ni se comunicau deciziile pe care le mai luau cei din stratosfera companiei și care aveau impact asupra muncii noastre, era ca și cum primeam la cantină o porție de mâncare pe care n-o comandasem. Și ni se părea normal.”Acest proiect întruchipează o serie de obiecte și statement-uri care acționează asemenea unor artefacte, realizate exclusiv pentru a exprima un comportament creativ vital și, de asemenea, urmăreşte interacţiunea cu publicul care este invitat să participe la un apel deschis pentru utilizarea imaginației. Fiecare dintre aceste  lucrări este construită folosind un contrast între două elemente distincte. Cele mai multe dintre materialele utilizate în realizarea acestor lucrări sunt obiecte ready-made. Intenția mea a fost să le folosesc pentru sensul lor iconic, și nu pentru a le prezenta ca piese ready-made. Astfel, prin crearea  acestor asociații, intenţionez să comunic o perspectivă critică cu privire la unele dintre cele mai periculoase aspecte ale mentalității de astăzi. Titlul “Toţi cei care glorifică munca greşesc” nu reprezintă o lozincă scandată contra celor care muncesc fizic până la epuizare, este un motto de protest împotriva celor care refuză să gândească în timp ce lucrează. Toate societățile corporatiste subminează într-un mod abuziv  “creativitatea” și “flexibilitatea”,  în conformitate cu normele lor explicite, deoarece acestea ar putea reprezenta un impediment pentru obiectivele lor fundamentale – competitivitate, “piață” și maximizarea profiturilor – și, în același timp, prin încercarea de a dezvolta așa-numita “mândrie” profesională  printre angajaţi, forţându-i să își facă treaba “mai repede și mai bine”. Când vin la lucru dimineața, oamenii primesc un număr de serie prin care aceștia pot fi identificaţi – pierzându-şi  identitatea, au devenit niste numere.”2

Gabriel Stoian

1 CREATIVITATEA CORPORATISTA CA REVOLUTIE CONSERVATOARE – articol din Gazeta de Artă Politică, de Marius Bogdan Tudor, 2014.

2 Knights II, secretar de federație sindicală a Muncii a spus … în 1883.

www.alertstudio.org

2-4 Mircea Vulcanescu Street, code 010281, Bucharest, Romania.

ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery.

Vizitarea expozitiei se va face in perioada 15 Aprilie – 30 Aprilie prin programare e-mail.

ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.

ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.