Centrul-de-fotografie-contemporanaC_F_C
Centrul de fotografie contemporana
PARALELE INTERSECTATE :
5 pozitii in fotografia contemporana romaneasca
Galeria CUPOLA Iasi
Deschiderea, vineri, 11 aprilie 2014, orele 18-20
Expozitia poate fi vizitata zilnic intre orele 12-17, in perioada 12-20 aprilie 2014
Artisti :
MATEI BEJENARU
MICHELE BRESSAN
BOGDAN GIRBOVAN
NICU ILFOVEANU
ANDREI NACU
In expozitia Paralele Intersectate se intalnesc, temporar, nu doar trasee artistice divergente, optiuni pentru tehnici si strategii de abordare a mediului fotografic distincte, aflate in siajul fotografiei post-conceptuale, ci si angajamente poetice si politice comune. Acestea impartasesc interesul pentru documentarea si expunerea narativa a istoriei culturale si sociale recente, pentru multiplele relatii care se pot constitui intre notiunile de autenticitate, constructie si realism fotografic, precum si o sensibilitate acuta privind cadrele arhitecturale si, intr-un sens mai larg, formele de viata cotidiana care ne configureaza, fragmentar, subiectivitatile.
Expozitia mizeaza pe forta detaliului si a fragmentului de a recompune ansambluri discursive care raman invizibile prin supra-expunere cotidiana, sau, dimpotriva, prin situarea lor in interstitiile vietii urbane care le imping spre marginalitate, de a instantia moduri de a privi si atitudini politice care le pot corespunde si de a rearticula memoria colectiva prin exercitii personale de introspectie si empatie. Asamblarea lor temporara reprezinta, in cel mai bun sens al cuvantului, un exercitiu heterocronic care evidentiaza puterea imaginii de a articula temporalitati distincte.
Din intersectia acestor cinci tipuri de exercitii fotografice, considerate relevante pentru o cartografiere sumara a fotografiei contemporane romanesti, se obtin momente de iluminare profana, care, potrivit lui Walter Benjamin, sunt capabile sa re-aduca trecutul in prezent printr-o intruziune fulguranta in cadrele experientei noastre cotidiene, sa elibereze potentialitatile politice latente in aceste imagini si sa scruteze astfel proiectiile noastre mentale cu privire la viitor.
CRISTIAN NAE
Critic de arta, C_F_C
Centrul de fotografie contemporana este un centru de cercetare si productie artistica in cadrul Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi.