SONY DSC SONY DSC SONY DSC AFIS

Deschidere joi 10aprilie, orele 19:30

Galeria de artă și design GALATECA prezintă în perioada 10 aprile – 3 mai 2014 expoziția „RONATIV 3 Grații” semnată Cătălin Năstăsoiu, artist vizual și ceramist de origine română, stabilit din 2001 la New York. Concepute în 2012 și realizate în 2013-2014 în România, cele „3 Grații” sunt prezentate într-o scenografie minimalistă, ce trimite deliberat la Soborul Zeițelor din complexul ritual precucutenian.

„Grațiile”, precum și alte execuții ale conceptului RONATIV, au același ADN grafic – conturul hărții României – și sunt inspirate de prețuirea pentru femeia aparținătoare acestui spațiu. Ele reprezintă recunoașterea, memoria pe care artistul vrea să o transmită mai departe, să o povestească oamenilor.

Primele obiecte RONATIV, inițial subiect de conversație în mediile sociale virtuale – facebook, instagram și tweeter – vor trece în real și vor fi prezentate publicului în premieră la Galateca. Este pentru prima dată când un proiect cultural, generator de conversație identitară, ia naștere online și se transformă în obiect de artă.

Cătălin Năstăsoiu a ales un material nobil, un material ceramic viu, despre care se spune că la ardere are ceea ce se numește „memorie”: porțelanul. „Am ținut să fac primele piese RONATIV din porțelan; un material foarte drag mie, greu de stăpânit, care netratat cu respect nu se lasă îmblânzit. La arderea finală (de vitrifiere), porțelanul își manifestă memoria tuturor atingerilor de care a avut parte in timpul facerii…Ei bine, pentru ca forma finală să fie curată, îți trebuie multă dragoste și respect pentru acest material. În plus, extrapolând această metaforă la „Grațiile” pe care le propun, ele poartă memoria respectului meu pentru virtuțile româncelor. Proiectul este susținut de Fundația Tudor și curatoriat de Iulia Gorneanu.

RONATIV este un algoritm grafic prin care se pot genera la infinit imagini bidimesionale sau forme tridimensionale, având ca unitate nativă conturul geometrizat al hărții României. Pornind de la principii de construcție a imaginii digitale, CătălinNăstăsoiu transformă grafic conturul României într-o unitate de măsura indivizibilă a propriei imagini. Rezultatul este mai mult decât un layout sau o formă sculpturală, este un subiect de conversație despre România dintr-o perspectivă inedită, ușor integrabilă imaginației colective. Cătălin Năstasoiu combină cele mai noi tehnici de fabricație digitală, incluzând proiectare computerizată și printare 3D, cu cele de manufactură tradițională. Obiectele RONATIV vor fi disponibile în NeoGalateca, gallery shop-ul asociat.

CĂTĂLIN NĂSTĂSOIU este un artist de origine română, născut la Buzău și stabilit din 2001 la New York. A absolvit Universitatea de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Ceramică. Proiectul de Diplomă – „Vaca Interactivă” – a devenit simbolul Lăptăriei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artiști și intelectuali din România postdecembristă. În 2000 inițiază „Atelierele Cucuteni” piesele sale ajungând în toate colțurile lumii, din Noua Zeelandă până în Statele Unite, din Norvegia până în Africa de Sud. În același an PricewaterhouseCoopers îl comisiona pentru o colecție unicat de obiecte ceramice făcute în spiritul și forma imaginii internaționale a brandului, alegerea fiind tehnica ceramicii neolitice cucuteniene.

În calitate de artist vizual și designer a colaborat cu Media Pro, CME, PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International și cu nume din lumeaarteișidesignului cum sunt Christophe de Menilsau Joe Doucet.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.