Duminică 23 martie 2014, de la ora 11.00, la Sala MICĂ

în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL 

Prof. Dr. IOAN LASCĂR

prezintă CONFERINŢA cu tema Trecut, prezent şi viitor în Chirurgia plastică

Prof.-DR.-I.LASCAR

Prof. dr. Ioan Lascăr, renumitul fondator, organizator şi conducător al Clinicii de vârf „Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă” din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, va susţine o conferinţă duminică, 23 martie, ora 11.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Trecut, prezent şi viitor în Chirurgia plastică”, tema conferinţei ne va purta într-un domeniu de larg interes, cu rădăcini adânci. „Prezentând trecutul, încercăm să furnizăm câteva informații despre originile specialităţii noastre. Vom constata că unele procedee chirurgicale sunt folosite de mii de ani, și sunt aplicate și astăzi în practica de zi cu zi, ne încredinţează reputatul chirurg. Cu toate că, termenul „plastic” din denumirea de „Chirurgie Plastică” provine din grecescul „plastikos” care înseamnă a modela, adevăratele origini ale Chirurgiei Plastice preced cu mult timp rădăcinile sale lingvistice. Originea specialității este documentată de vechi papirusuri egiptene și de texte sanscrite din India antică”.

După o scurtă introducere privind istoricul Chirurgiei Plastice la nivel planetar și în România, conferinţa ne va prezenta factorii care au determinat desprinderea specialității din trunchiul chirurgiei generale, apoi factorii care au determinat dezvoltarea rapidă a tehnicilor specialității (condiționată de cele două războaie mondiale), dezvoltarea chirurgiei plastice în anii ‘70, respectiv momentul introducerii tehnicilor de microchirurgie reconstructivă. În încheierea conferinţei vom afla detalii inedite despre două dintre cazurile sale celebre, care au stârnit un larg interes mediatic în ţară şi peste hotare.

Despre prof.dr. Ioan Lascăr

Născut la 1 ianuarie 1948, în Comăneşti, judeţul Bacău.

În 45 de ani de carieră încununată de realizări remarcabile, experienţa profesională şi ştiinţifică se materializează în peste 40.000 de intervenţii chirurgicale (între 800-1200 de operaţii pe an), dintre acestea, 20 în premieră naţională, iar două, prin ineditul cazurilor prezentate, dar mai ales prin metodele de soluţionare i-au sporit faima peste graniţe şi au fost mediatizate de Discovery Chanel în întreaga lume.

O carte de vizită impresionantă şi o listă de programări care se-ntinde pe nu mai puţin de 10 ani.

 

Este fondatorul, organizatorul și conducătorul Clinicii de vârf în domeniul specialității Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, care funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București. Volumul activităţii şi complexitatea intervenţiilor efectuate, adresabilitatea dublată de activitatea educaţională ştiinfică şi de cercetare, dar şi calitatea rezultatelor investesc această Clinică cu titlul de continuator al Şcolii româneşti de chirurgie plastică.

Este delegat permanent al României în Bordul European de Chirurgie Plastică, din 2005, reprezentant permanent al României la IPRAS, din 2003 şi la UEMS, din 2005. Deţine numeroase alte funcţii pe plan naţional şi internaţional, între care:

Preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România (2003-2010)

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”, 2011

Preşedintele Societăţii Academice Române de Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă (2001-2005)

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, începând din 2008

Membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, din 2006

Membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, 2005

Membru fondator al Societăţii Române de Traumatologie, 2005

Membru al Consiliul Mediteranean de Arsuri, 2006

Membru în Consiliul Naţional de Nutriţie Clinică, 2006

Membru fondator al Asociaţiei Române de Telemedicină şi Aplicaţii Spaţiale pentru Sănătate, 2004

Vicepreşedinte al Uniunii Medicale balcanice (secţia naţională română), 2003

Vicepreşedintele Societăţii Române de Senologie, 2003

Membru fondator al Societăţii Internaţionale de Transplant de mână şi produse compozite, 2001

Redactor şef al revistei Annals of plastic surgery & reconstructive microsurgery, 1998

Membru al Asociaţiei Europene de traumatologie şi chirurgie de urgenţă, 1997

Membru al Asociaţiei internaţionale a Chirurgilor (FICS), 1994

Membru fondator al Fundaţiei „Spitalul de Urgenţă”, 1993.

 

Competenţe, specializări

Experienţă deosebită în traumatismele grave deschise ale gambei, precum şi în tratamentul leziunilor de plex branhial; preocupare în domeniul microchirurgiei reconstructive, începând cu 1979

Vaste statistici de replantări şi revascularizări ale extremităţilor amputate

Preocupări în domeniul microchirurgiei experimentale

Abordarea în premieră naţională a tehnicilor chirurgicale specifice transsexualităţii

Experienţă deosebit de bogată în domeniul chirurgiei estetice

Reorganizarea reţelei de îngrijire a bolnavilor arşi grav din România.

Supraspecializări: Chirurgie Estetică; Traumatologie; Microchirurgie Vasculară.

 

Activitate universitară

Este doctor în medicină, din 1991, cu lucrarea „Tratamentul chirugical de urgenţă al traumatismelor grave ale gambei” şi conducător de doctorate, din 2001

Profesor universitar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, din 2000

Prorector ştiinţific UMF “Carol Davila” (2004-2012) şi Peşedintele comisiei de avizare şi recepţie a lucrărilor de cercetare (2004-2011)

Preşedintele Comisiei ARACIS pentru medicină (2005-2013)

Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, din 2009.

A pregătit rezidenți și cursanți din România, SUA, Ucraina, Albania, Grecia, Italia, Germania, China, Siria, Iran, Liban, Quatar, Iordania, Republica Moldova, Yemen, Maroc, Serbia, Insulele Mauritius.

Este organizatorul a numeroase congrese naţionale şi internaţionale, cursuri, conferinţe, simpozioane naţionale şi internaţionale; peste 350 de lucrări ştiinţifice publicate sau comunicate, monografii şi capitole de tratate.

A primit numeroase titluri de excelenţă şi premii ale unor organizaţii guvernamentale, neguvernamentale, media, între care: Doctor „Honoris Causa” al Universităţii „Ovidius” Constanţa; Profesor de onoare al U.M.F Târgu Mureş; -Premiul de excelenţă Medic.ro, în 2004, pentru „Cea mai importantă premieră medicală în România”; Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer cu însemn pentru civili.

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.