Pe 1 si 2 februarie 2014, ShortsUP revine cu a doua ediție a evenimentului Weekendul Comediei Scurte, care reunește patru ore de scurtmetraje premiate la marile competiții internaționale de film sub același numitor comun: râsul. Selecția de filme scurte explorează conceptul narcisismului contemporan care-și găsește reprezentarea ideală în ”selfie” – cuvântul anului 2013 conform dicționarelor Oxford.

În 2 seri consecutive, ego-ul și umorul spectatorilor ShortsUP va fi provocat de povești cinematografice scurte în care predomină autoironia. Pierduți într-o lume dominată de obsesia sinelui, eroii scurtmetrajelor de la Weekendul Comediei Scurte se confruntă cu dedublări de personalitate, euri contradictorii și porniri narcisiste.

Weekendul Comediei Scurte afis

Cum să faci totul de unul singur (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) e o comedie finlandeză despre o mamă care află că singurul ajutor de nădejde în momentele grele e propria persoană. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emoție, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival și Helsinki Short Film Festival.

Umorul amar vine de la animația Din dragoste pentru divinitate (r. Joe Tucker, Marea Britanie, 2007), distinsă cu premiul cel mare la Chicago International Film Festival și premiul pentru film studențesc la Palm Springs International ShortFest. Graham, un tânăr cu o viață absolut plictisitoare, e măcinat de o lupta egocentristă: respectă credința și totuși nu se poate abține de la comportări ”neortodoxe”. Compromisul ales are încărcături de-a dreptul hilare.

 

Din programul Weekendul Comediei Scurte face parte și scurtmetrajul american Banane (r. Aaron Rosenbloom, SUA, 2013), preferatul publicului la ultima ediție L.A. Shortsfest, animație minimalistă în care o banană își pune întrebări existențiale și ajunge la concluzii „suculente” ce stârnesc râsul.

 

Weekendul Comediei Scurte va fi găzduit de Cinematograful Patria din București sâmbătă (1 februarie) și duminică (2 februarie) începând de la ora 20:00. În afara sălii de proiecție, spectatorii ShortsUP își vor putea descătușa în voie intuițiile narcisiste prin sesiuni foto selfie și instalații artistice care tolerează toate manifestările amorului de sine.

 

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25  de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament). În seara evenimentului, direct la cinema, prețul biletelor este de 35 de lei pe seară.  Detalii pe www.shortsup.ro.

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg prin evenimente sezoniere și  platforma de recomandări online www.shortsup.ro. Organizate inițial lunar, evenimentele ShortsUP au devenit sezoniere începând cu 2013, din dorința de a extinde experiența în spații mai generoase. Fiecare anotimp înseamnă un nou eveniment ShortsUP, așa că Weekendul Comediei Scurte propune o infuzie serioasă de râs pentru a combate apatia tipică finalului de iarnă.

XXX

 

ShortsUP este proiectul de scurtmetraje generat de ORICUM. Programele tematice si filmele recomandate pe site includ producții sub 30 de minute  premiate și nominalizate la Oscar, Bafta, Berlin, Cannes, Clermont-Ferrand, Sundance si alte festivaluri importante. În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experiențe interactive și mixuri neconvenționale între film și arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naționale București iar ShortsUP Adevăr sau Provocare a explorat granița dintre cinema și teatru la Muzeul Național de Artă Contemporană. O dată pe an ShortsUP organizează Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.  În pauza dintre evenimente, ShortsUP menține treaz interesul pentru scurtmetraje prin recomandări zilnice pe www.shortsup.ro/scurtmetraje.